Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 919083

Pavličić kao stiholog


Slaven Jurić
Pavličić kao stiholog // Kuća od knjiga / Cvijeta Pavlović (ur.).
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada - Odsjek za komparativnu književnost - HAZU, 2017. str. 189-200


Naslov
Pavličić kao stiholog
(Pavličić as a Verse Scholar)

Autori
Slaven Jurić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Kuća od knjiga

Urednik/ci
Cvijeta Pavlović

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada - Odsjek za komparativnu književnost - HAZU

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
189-200

ISBN
978-953-169-349-3

Ključne riječi
versifikacija, stih, semantika, žanr, poetika, povijest književnosti, teorija književnosti
(versification, verse, semantics, genre, poetics, history of literature, theory of literature)

Sažetak
U opsežnom znanstvenom djelu Pavla Pavličića značajno mjesto zauzimaju njegovi radovi posvećeni stihovnoj problematici, osobito pitanjima stihovne semantike. Premda je ulozi forme Pavličić pridavao pažnju u svim svojim analizama, jasno se izdvaja pet knjiga primarno zaokupljenih stihovnim oblikom. Stoga će se članak baviti razvojem Pavličićeva razumijevanja forme i njezina značenja u knjigama Sesta rima u hrvatskoj književnosti iz 1978, Stih u drami & drama u stihu iz 1985, Stih i značenje iz 1993, Barokni stih u Dubrovniku iz 1995. i Hrvatski dramski stih iz 2000. Taj će dio piščeva opusa biti sagledan u kontekstu razvoja domaće znanosti ostihu, ali i širih europskih i svjetskih trendova u proučavanju oblikotvornih praksi u versificiranim tekstovima. Pokazat će se da je u pet knjiga - od kojih su prva i četvrta monografskoga karaktera, a druga, treća, kao i posljednja, zborničkoga - njihov autor praktično zasijekao u gotovo cjelokupnu povijest hrvatske versifikacije, od crkvenih prikazanja do verlibrizma dvadesetoga stoljeća, a o nekim je područjima semantike stiha (problem izdvojenih stihova, odnos stiha i figura) prvi ponudio sustavne rasprave. S tim u vezi, u članku se nastoji valorizirati Pavličićev doprinos domaćoj stihologiji i široj slici pojedinih razdoblja u hrvatskoj književnosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Slaven Jurić
Pavličić kao stiholog // Kuća od knjiga / Cvijeta Pavlović (ur.).
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada - Odsjek za komparativnu književnost - HAZU, 2017. str. 189-200
Slaven Jurić (2017) Pavličić kao stiholog. U: Cvijeta Pavlović (ur.) Kuća od knjiga. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada - Odsjek za komparativnu književnost - HAZU, str. 189-200.
@inbook{inbook, year = {2017}, pages = {189-200}, keywords = {versification, verse, semantics, genre, poetics, history of literature, theory of literature}, isbn = {978-953-169-349-3}, title = {Pavli\v{c}i\'{c} as a Verse Scholar}, keyword = {versification, verse, semantics, genre, poetics, history of literature, theory of literature}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada - Odsjek za komparativnu knji\v{z}evnost - HAZU}, publisherplace = {Zagreb} }