Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 918895

Fenološke promjene jabuke u sjevernoj Hrvatskoj


Vučetić, Višnjica; Britvec, Mihaela
Fenološke promjene jabuke u sjevernoj Hrvatskoj // Knjiga sažetaka 5. Hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rešetnik, Ivana ; Ljubešić, Zrinka (ur.).
Zagreb, 2016. str. 205-206 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Fenološke promjene jabuke u sjevernoj Hrvatskoj
(Phenological changes in apple trees in northern Croatia)

Autori
Vučetić, Višnjica ; Britvec, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 5. Hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rešetnik, Ivana ; Ljubešić, Zrinka - Zagreb, 2016, 205-206

ISBN
978-953-8097-00-3

Skup
5. Hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 22-25.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Fenološke faze, klimatske promjene, sjeverna Hrvatska, jabuka
(Phenological phases, climate changes, northern Croatia, apple)

Sažetak
Vremenske prilike posljednjeg desetljeća sve manje prate poznate godišnje i sezonske hodove i sve je više ekstremnih vremenskih događaja koji ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju. Kako biljni svijet prvi reagira na vremenske i klimatske promjene u prirodi, praćenje i proučavanje razvojnih faza biljaka, čime se bavi fenologija, dobar su pokazatelj klimatskih promjena. Da bi se istražio utjecaj klimatskih promjena na rast i razvoj jabuke u sjevernoj Hrvatskoj, analizirani su fenološki podaci s postaje Štrigova. Proučavane su dvije sorte jabuke: jesenska stara sorta 'Bobovec' u razdoblju 1975–2015. i jesenska novija sorta 'Idared' u razdoblju 1987–2015. Za razliku od novih sorti čiji su plodovi veći, otporniji te oku ugodniji, mnogi ljubitelji jabuka složit će se da su mnoge stare sorte, iako ne tako privlačnog izgleda, daleko ukusnije. Dakako da su već pomalo i zaboravljene stoga što zbog nekih svojih karakteristika na tržištu ne mogu opstati (slabija otpornost na bolesti, skladištenje i transport). Kod jabuke se prate osam fenoloških faza: početak listanja, početak cvjetanja, puno cvjetanje, završetak cvjetanja, prvi zreli plodovi, berba, opće žućenje lišća i opće opadanje lišća. Osnovna statistička analiza pokazala je da u sjevernoj Hrvatskoj početak vegetacije sorte 'Idared' počinje početkom travnja, a sorte 'Bobovec' polovinom travnja, a završavaju polovinom studenoga za obje sorte. Zrenje plodova sorte 'Idared' počinje u prosjeku ranije (3. rujna) nego sorte 'Bobovec' (16. rujna). Stoga je i berba plodova sorte 'Idared' u drugoj polovini rujna, a sorte 'Bobovec' sredinom listopada. Primjena Mann-Kendallov rang testa za ocjenu signifikantnosti linearnog trenda i analize linearnih trendova fenofaza jabuke posljednjih desetljeća pokazale su raniji početak njihova cvjetanja oko -2 dana/10 godina i statistički značajan negativan trend punog i završetka cvjetanja od -3 do -5 dana/10 godina kao posljedicu povećanja proljetnih vrijednosti temperature zraka. Početak zrenja plodova za obje sorte počinje znatno ranije, ali ranija berba javlja se samo kod sorte 'Bobovec' (-3 dana/10 god). Kasnije opadanje lišća opaženo je samo kod sorte 'Bobovec' (2 dana/10 god). Utvrđeni raniji početak razvojnih faza jabuke od nekoliko dana u deset godina na prvi pogled ne izgleda puno. No, ako se uzme da bi u budućnosti do kraja 21. st. jabuke cvale i dozrijevale prije i do mjesec dana onda to pokazuje velik poremećaj u vegetacijskom ciklusu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, GeofizikaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod,
Agronomski fakultet, Zagreb