Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91884

Osobe s teškoćama u razvoju u sustavu socijalne skrbi


Teodorović, Borka; Bratković, Daniela
Osobe s teškoćama u razvoju u sustavu socijalne skrbi // Revija za socijalnu politiku, 8 (2001), 3-4; 279-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)


CROSBI ID: 91884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osobe s teškoćama u razvoju u sustavu socijalne skrbi
(Persons with developmental difficulties in the social care system)

Autori
Teodorović, Borka ; Bratković, Daniela

Izvornik
Revija za socijalnu politiku (1330-2965) 8 (2001), 3-4; 279-290

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, pregledni

Ključne riječi
osobe s teškoćama u razvoju; socijalna skrb; ljudska prava; deinstitucionalizacija; inkluzija
(persons with developmental difficulties; social care; human rights; deinstitutionalisation; inclusion)

Sažetak
Stanje u hrvatskom sustavu socijalne skrbi za osobe s mentalnom retardacijom i drugim teškoćama nije zadovoljavajuće, jer postojeći koncept nije prihvatljiv sa stanovišta ljudskih prava, međunarodnih konvencija i kvalitete života koja se nudi pojedincu. Izgradnja dualnog sustava (redovnog i specijalnog) u svrhu zadovoljavanja različitih potreba osoba s teškoćama (odgoj, obrazovanje, rehabilitacija, zdravstvo, zapošljavanje, itd.) pokazala se, kako u nas tako i u svijetu, kao skup i, u pravilu, nekvalitetan pristup u rješavanju problema osoba s teškoćama. Usprkos velikim ulaganjima društvene zajednice u izgradnnju institucija tijekom proteklih 50-ak godina, činjenica je da je svega trećina osoba s teškoćama bila obuhvaćena stručnim tretmanom u tim ustanovama, dok je ostala većina bila smještena ili u neadekvatne institucije skrbi ili zdravstva, ili je živjela kod kuće bez gotovo ikakve stručne podrške i pomoći. Od devedesteih godina u razvijenim zemljama svijeta prevladava socijalni model u rehabilitaciji osoba s teškoćama, koji se temelji na filozofiji inkluzije i koji promovira pravo svakog čovjeka na participaciju u životu zajednice, bez obzira na njegove karakteristike po kojima odstupa od tzv. "prosjeka" ili većine. Kako bi se ostvarila inkluzija, nužno je razviti mrežu stručnih službi podrške u lokalnim sredinama koje će, poštivajući princip najmanje restriktivne okoline, svakoj osobi s teškoćama pružiti onaj oblik i opseg podrške koji će joj osigurati ostanak u zajednici i uspješnu participaciju u socijalnom životu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekti:
013002
013009

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Borka Teodorović (autor)

Avatar Url Daniela Bratković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Teodorović, Borka; Bratković, Daniela
Osobe s teškoćama u razvoju u sustavu socijalne skrbi // Revija za socijalnu politiku, 8 (2001), 3-4; 279-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)
Teodorović, B. & Bratković, D. (2001) Osobe s teškoćama u razvoju u sustavu socijalne skrbi. Revija za socijalnu politiku, 8 (3-4), 279-290.
@article{article, author = {Teodorovi\'{c}, Borka and Bratkovi\'{c}, Daniela}, year = {2001}, pages = {279-290}, keywords = {osobe s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, socijalna skrb, ljudska prava, deinstitucionalizacija, inkluzija}, journal = {Revija za socijalnu politiku}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1330-2965}, title = {Osobe s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju u sustavu socijalne skrbi}, keyword = {osobe s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, socijalna skrb, ljudska prava, deinstitucionalizacija, inkluzija} }
@article{article, author = {Teodorovi\'{c}, Borka and Bratkovi\'{c}, Daniela}, year = {2001}, pages = {279-290}, keywords = {persons with developmental difficulties, social care, human rights, deinstitutionalisation, inclusion}, journal = {Revija za socijalnu politiku}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1330-2965}, title = {Persons with developmental difficulties in the social care system}, keyword = {persons with developmental difficulties, social care, human rights, deinstitutionalisation, inclusion} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Sociological Abstracts
  • Caredata CD
  • Caredata Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font