Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 918718

Utjecaj globalne krize i novih izazova na ljudski razvoj


Vidoje, Vujić; Marija, Ivaniš; Bruno, Bojić
Utjecaj globalne krize i novih izazova na ljudski razvoj // Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizm / Vujić, Vidoje (ur.).
Opatija: Sveučilište u Rijeci, 2010. str. 107-122


Naslov
Utjecaj globalne krize i novih izazova na ljudski razvoj
(The impact of global crisis and new challenges of human development)

Autori
Vidoje, Vujić ; Marija, Ivaniš ; Bruno, Bojić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizm

Urednik/ci
Vujić, Vidoje

Izdavač
Sveučilište u Rijeci

Grad
Opatija

Godina
2010

Raspon stranica
107-122

ISBN
978-953-6198-80-1

Ključne riječi
globalna kriza, izazovi, ljudski razvoj
(global crisis, challenges, human development)

Sažetak
U knjizi Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizmu promišlja se o upravljanju ljudskim potencijalima, novim izazovima i trendovima na tržištu rada u hotelskoj industriji. Posebno se istražuje utjecaj upravljanja znanjem na gospodarski razvoj i njegovu konkurentnost. Ukazuje se na utjecaj globalne krize i sigurnost turista kao novih faktora identiteta i konkurentske prednosti u turizmu. U dva poglavlja na preko 200 stranica se sustavno i holistički projektiraju modeli upravljanja znanjem i izračunava efikasnost intelektualnog kapitala u hotelijerstvu Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Znanstveni doprinos očituje se u utvrđivanju i analizi globalnih izazova i tendencija kriza ljudskog razvoja koje obuhvaćaju široku lepezu društvenih, političkih, kulturnih i gospodarskih trendova, a koje zahvaćaju gotovo sva polja i područja života i rada. Istražili su se glavni uzroci i obilježja globalnih promjena koje su prouzročile globalnu krizu ljudskog razvoja. Na osnovu analize izazova i tendencija vezanih za Indeks ljudskog razvoja (znanje, obrazovanje, očekivani životni vijek i distribucija bogatstva) predlažu se načini na koji će ekonomski rast pomoću ljudskih potencijala potaknuti ljudski razvoj u funkciji postizanja društva blagostanja i humano orijentirane civilizacije koja će iznaći načine rješavanja ekoloških, političkih, društvenih i gospodarskih izazova i budućih kriza. Znanstveni doprinos pristupnice ogleda se u analizi izračuna Indeksa ljudskog razvoja i procjeni kvalitete života u Hrvatskoj temeljeći je na održivosti prostora, ljudskom kapitalu, poduzetništvu, javnoj i privatnoj imovini, demokraciji i ljudskim pravima. Pristupnica također analizira prosječna dostignuća zemalja u svijetu putem tri osnovne dimenzije ljudskog razvoja: BDP-u po stanovniku, očekivanoj životnoj dobi i indeksu ljudskog razvoja u 2006. godini te sagledava nejednakosti ljudskog razvoja zemalja s ciljem da se negativne tendencije uoče i otklone. Svestranom analizom znanja i obrazovanja, očekivanog životnog vijeka i distribucije bogatstva, kao glavnih izazova i tendencija vezanih za Indeks ljudskog razvoja, interpretiraju se rezultati istraživanja o upravljanju ljudskim razvojem koji će u budućnosti pomoći da se umanje ekstremne nejednakosti te da se osigura blagostanje i gospodarski rast.POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Vidoje, Vujić; Marija, Ivaniš; Bruno, Bojić
Utjecaj globalne krize i novih izazova na ljudski razvoj // Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizm / Vujić, Vidoje (ur.).
Opatija: Sveučilište u Rijeci, 2010. str. 107-122
Vidoje, V., Marija, I. & Bruno, B. (2010) Utjecaj globalne krize i novih izazova na ljudski razvoj. U: Vujić, V. (ur.) Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizm. Opatija, Sveučilište u Rijeci, str. 107-122.
@inbook{inbook, editor = {Vuji\'{c}, V.}, year = {2010}, pages = {107-122}, keywords = {global crisis, challenges, human development}, isbn = {978-953-6198-80-1}, title = {The impact of global crisis and new challenges of human development}, keyword = {global crisis, challenges, human development}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Opatija} }