Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 918285

Povezanost sportsko – rekreacijskih aktivnosti sa studentskim procjenama samoefikasnosti i zadovoljstva životom


Renjak, Kristina
Povezanost sportsko – rekreacijskih aktivnosti sa studentskim procjenama samoefikasnosti i zadovoljstva životom 2016., diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet, Zagreb


Naslov
Povezanost sportsko – rekreacijskih aktivnosti sa studentskim procjenama samoefikasnosti i zadovoljstva životom
(Relationship between sports and recreational activities with student assessments of self - efficacy and life satisfaction)

Autori
Renjak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Učiteljski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09.

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Brajša-Žganec, Andreja

Neposredni voditelj
Pahić, Tea

Ključne riječi
Sportsko – rekreacijske aktivnosti, studenti, samoefikasnost, zadovoljstvo životom
(Sport-recreational activities, students, self-efficacy, life satisfaction)

Sažetak
Svaki čovjek ima potrebu za pripadanjem, pripadanjem svojoj obitelji i društvu u kojem se nalazi. Neki od njih svoje mjesto pronađu u nekim sportskim aktivnostima, neki u nekim drugim organizacijama, a neki u lošoj sredini. Tjelesna aktivnost je važna u svakom pogledu. Osobe koje vježbaju i bave se nekom sportsko – rekreacijskom aktivnosti manje su sklone bolestima, depresiji, anksioznosti, lakše se rješavaju stresa, odlučnije su, hrabrije i upornije. Uglavnom, ljudi koji se bave sportom pokazuju pozitivnije osobine ličnosti. U sklopu ovog diplomskog rada provedeno je istraživanje da bi se pokazalo je li to zaista tako. Dakle, od ispitanika se tražilo da ispune anketu u kojoj će reći bave li se nekom sportsko – rekreacijskom aktivnosti i ukoliko se bave smatraju li da su zbog toga samoefikasni i zadovoljniji svojim životom. Rezultati provedenog istraživanja govore u prilog pozitivne povezanosti samoefikasnosti i zadovoljstva životom. Pretpostavka da će samoefikasnost i zadovoljstvo životom biti veći kod studenata koji se bave sportom nije potvrđena. Usprkos tome, potvrđeno je kako studenti koji se bave nekom sportsko – rekreacijskom aktivnosti smatraju da im to pomaže u životu, odnosno da im sport pomaže u postizanju uspjeha i u drugim aspektima života, ne samo u sportskim. Također, istraživanje je pokazalo da ne postoji statistički značajna razlika u procjeni samoefikasnosti i zadovoljstva životom između studenata koji se bave i onih koji se ne bave sportom. Prema dobivenim rezultatima, bavljenje sportom nije presudan faktor da bi osoba bila zadovoljna životom, no ipak, rezultati istraživanja pokazuju da su osobe koje se bave sportom nešto zadovoljnije u životu od osoba koje se ne bave sportom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb