Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917967

Debljina i globalna ekonomija


Ružić, Alen; Nola, Iskra Alexandra; Peršić, Viktor
Debljina i globalna ekonomija // 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Šogorić, Selma ; Štimac, Danijela (ur.).
Zagreb: Studio Hrg, 2010. str. 240-240 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Debljina i globalna ekonomija
(Obesity and global economy)

Autori
Ružić, Alen ; Nola, Iskra Alexandra ; Peršić, Viktor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Šogorić, Selma ; Štimac, Danijela - Zagreb : Studio Hrg, 2010, 240-240

Skup
2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13-16 listopada 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Debljina ; globalna ekonomija ; ekonomski aspekti
(Obesity ; global economy ; economic aspects)

Sažetak
Cilj: Progresivan porast prevalencije debljine koji pratimo od 70-ih godina prošlog stoljeća dosegao je pandemijske razmjere. Debljina danas ima dobro definirane patofiziološke i kliničko-medicinske aspekte, ali ona neminovno uključuje i važne ekonomske utjecaje. Pretile osobe imaju visok rizik od razvoja metaboličkih poremećaja, kardiovaskularnih i malignih bolesti, te poremećaja koštanomišićnog i drugih organskih sustava što sve značajno opterećuje socijalne i zdravstvene resurse svakog pretilog društva. Cilj ovog preglednog rada je istražiti ekonomske aspekte debljine u globalnoj ekonomiji, njen utjecaj na radnu sposobnost i troškove medicinske skrbi, ali i često zapostavljen aspekt uske povezanosti s razinom opće potrošnje i prosperitetom specifičnih tržišnih područja. „Treba li suvremena ekonomija debelu populaciju?“ pitanje je čijem konačnom odgovoru rad želi dati doprinos. Metode: Pregled, analiza, integracija, interpretacija i diskusija dostupnih znanstvenih izvora. Rezultati: Debljina nedvojbeno predstavlja veliko financijsko opterećenje za društvo: izravnim i neizravnim troškovima ona značajno utječe na razinu potrošnje društvenih dobara, no zahvaljujući visokoj prevalenciji u općoj populaciji, istodobno djeluje i na povećanje potrošnje čime sve više sažima karakter značajnog čimbenika u poticanju industrijskog rasta. Iako je potonje malo poznato i nedovoljno istraženo, jasno je kako su bihevioralne i ekonomske specifičnosti pretilog društva kompleksne i višeznačne u odrasloj, ali i u populaciji djece. Nadzor nad zdravstvenim rizicima pretilih, utjecaj poslovnih aktivnosti majki na dječju pretilost, međudjelovanje s tržištem rada, nove okolnosti poslovanja zdravstvenih osiguranja, a posebno značaj za održavanje i daljnji rast potrošnje prehrambenih i srodnih proizvoda, neki su od vrlo aktualnih i nedovoljno istraženih aspekata debljine u globalnoj ekonomiji. Zaključak: Prema dostupnim podacima, debljina jasno iskazuje značajno međudjelovanje s tehnološkim promjenama, ekonomskim i socijalnim razvojem. Prave razmjere, utjecaje i perspektive tog međudonosa tek treba detaljno istražiti, a zaključke integrirati u buduće strategije borbe protiv pretilosti.

Izvorni jezik
Hrvatski