Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Smrtnost i pobol od cerebrovaskularnih bolesti (I60-I69, MKB-10) u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju 1999.-2008. (CROSBI ID 657335)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bočina, Ivana ; Nola, Iskra Alexandra ; Smoljanović, Ankica Smrtnost i pobol od cerebrovaskularnih bolesti (I60-I69, MKB-10) u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju 1999.-2008. // Knjiga sažetaka / Šogorić, Selma ; Štimac, Danijela (ur.). Zagreb: Studio Hrg, 2010. str. 44-44

Podaci o odgovornosti

Bočina, Ivana ; Nola, Iskra Alexandra ; Smoljanović, Ankica

hrvatski

Smrtnost i pobol od cerebrovaskularnih bolesti (I60-I69, MKB-10) u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju 1999.-2008.

Cilj: Utvrditi smrtnost i procijeniti pobol od cerebrovaskularnih bolesti (I60-I69, MKB-10) u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju 1999.-2008., odrediti pokazatelje učestalosti i raspodjele CVB prema spolu i dobnim skupinama, te dobivene pokazatelje usporediti s dostupnima za Hrvatsku. Metode: U radu su primijenjene metode deskriptivne epidemiologije. U analizi smrtnosti stanovništva Županije od CVB korištena je baza podataka formirana na temelju mortalitetnih i demografskih podataka Državnog zavoda za statistiku. U analizi pobola korištene su baze podataka formirane na temelju individualnih statističkih izvješća (Bolesničko-statistički obrazac) stanovnika Županije liječenih u Kliničkom bolničkom centru Split te zbirnih godišnjih izvješća o pobolu i radu u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite Županije (Izvješće tima primarne zdravstvene zaštite). Pokazatelji smrtnosti i pobola analizirani su kao apsolutni brojevi, udjeli (%), specifične i standardizirane stope na 100.000 stanovnika. Rezultati: U promatranom desetogodišnjem razdoblju CVB su s prosječnim udjelom od 16, 15% u ukupnoj smrtnosti bile rangirane na prvo ili drugo mjesto vodećih pojedinačnih uzroka smrti stanovništva Županije. U prosjeku je u Županiji od CVB umiralo 710 osoba, među kojima je prevladavao ženski spol i dobna skupina 75 i više godina. CVB su bile jedan od najčešćih uzroka hospitalizacija stanovnika Županije liječenih u KBC Split s prosječno 1.165 hospitalizacija godišnje uz relativno dugotrajno liječenje (prosječno 15.46 dana za intrakranijalno krvarenje, odnosno 12.95 dana za cerebralni infarkt). U djelatnosti primarne zdravstvene zaštite Županije godišnje je bilježeno prosječno 3.956 oboljelih od CVB, među oboljelima je prevladavala dobna skupina 65 i više godina, a među kategorijama Cerebrovaskularni inzult (I60- I64, MKB-10) s prosječno 1.615 oboljelih godišnje. Stope smrtnosti i bolničkog pobola od CVB za Županiju bile su nešto niže od hrvatskog prosjeka. Zaključak: Rezultati su pokazali kako su CVB jedan od glavnih javnozdravstvenih prioriteta u Županiji, koji zahtijeva žurno provođenje javno zdravstvenih intervencija, jer je dokazano kako se sustavnom prevencijom može djelovati na smanjenje smrtnosti i pobola od CVB. Pritom se osobita pozornost treba posvetiti promicanju zdravog stila života uz mijenjanje štetnih navika (pušenje, tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana, prekomjerno uživanje alkohola) kao i na rano otkrivanje najčešćih čimbenika rizika nastanka CVB (hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes, pretilost).

smrtnost ; pobol ; cerebrovaskularne bolesti ; Splitsko-dalmatinska županija

nije evidentirano

engleski

Mortality and morbidity of cerebrovascular diseases (I60-I69, MKB- 10) in Split-Dalmatian County in the period 1999–2008.

nije evidentirano

mortality ; morbidity ; cerebrovascular diseases ; Split-Dalmatian County

nije evidentirano

Podaci o prilogu

44-44.

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Šogorić, Selma ; Štimac, Danijela

Zagreb: Studio Hrg

Podaci o skupu

2. Hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

13.10.2010-16.10.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti