Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917920

Gospodarenje energijom u turizmu


Krstinić Nižić, Marinela; Blažević, Branko
Gospodarenje energijom u turizmu, Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2017 (Znanstvena knjiga)


Naslov
Gospodarenje energijom u turizmu
(Energy Management in Tourism)

Autori
Krstinić Nižić, Marinela ; Blažević, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, znanstvena knjiga, znanstvena

Izdavač
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Grad
Opatija

Godina
2017

Stranica
336

ISBN
978-953-7842-37-6

Ključne riječi
gospodarenje energijom, obnovljivi izvori energije, turizam, održivi razvoj
(energy management, renewable energy sources, tourism, sustainable development)

Sažetak
Prirodna atraktivnost, poput čistog zraka, svježe vode, energetskih izvora, obilja života na kopnu, u zraku i u moru, uz kulturnu atraktivnost preduvjet su razvoja turizma. U turističkim destinacijama upravo su prirodni resursi sve naglašeniji i ograničavajući činitelj razvoja. 21. stoljeće trebalo bi biti ekološko stoljeće, stoljeće štednje, ekonomičnije i razumnije uporabe prirodnih resursa te stoljeće obnovljivih izvora energije i solarne civilizacije. Sve veći broj turista postaju ekološki osviješteni i zahtijevaju visoke ekološke standarde u mjestima i objektima u kojim borave, pa stoga gospodarenje energijom u turizmu postaje nužna potreba. Cilj znanstvene knjige je približiti znanstvenicima, studentima, ali i menadžerima na svim razinama, pojam energije kao ekonomske kategorije, te ukazati na važnost i aspekte energetske politike, analizirajući utjecaje na pojedine sektore u gospodarstvu, s posebnim naglaskom na turizam. Autori istražuju obnovljive izvore energije, analiziraju njihove troškove i koristi u turizmu te predlažu ekonomsko-financijske instrumente za njihovo uvođenje. Saznanja o obnovljivim izvorima energije omogućuju paralelni razvoj i unapređenje gospodarskog, društvenog i ekološkog sustava. Razmatrajući društvenu diskrecijsku diskontnu stopu kao važnog instrumenta pri boljem iskorištavanju i uvođenju obnovljive energije, autori zaključuju da generator razvoja obnovljivih izvora energije čini sinergija između gospodarstvenika, znanstvenika i razvojnih agencija. Sinergija koju takva suradnja može napraviti za lokalnu zajednicu turističke destinacije i gospodarstvo, uvelike nedostaje Hrvatskoj. U turističkim destinacijama danas, ali i na globalnoj razini, energija je prvenstveno političko pitanje. Stoga je ova knjiga mali doprinos da se u bliskoj budućnosti ostvari suradnja kako bi zainteresirane institucije omogućile prvenstvo prolaza decentraliziranim energetskim sustavima i omogućile diverzifikaciju upotrebe energenata, odnosno upotrebu obnovljivih izvora energije. Tada energija postaje prvenstveno ekonomska i ekološka kategorija. U obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti je prilika za oživljavanje gospodarstva. Svakako treba uvesti obnovljive izvore energije i raditi na njihovim poticajima, ali nikako ne na štetu okoliša i prostora, a samim time i turizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
ZP UNIRI 4/16

Ustanove
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Citiraj ovu publikaciju

Krstinić Nižić, Marinela; Blažević, Branko
Gospodarenje energijom u turizmu, Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, 2017 (Znanstvena knjiga)
Krstinić Nižić, M. & Blažević, B. (2017) Gospodarenje energijom u turizmu. Opatija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija.
@book{book, year = {2017}, pages = {336}, keywords = {energy management, renewable energy sources, tourism, sustainable development}, isbn = {978-953-7842-37-6}, title = {Energy Management in Tourism}, keyword = {energy management, renewable energy sources, tourism, sustainable development}, publisher = {Fakultet za menad\v{z}ment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija}, publisherplace = {Opatija} }