Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917600

Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja


Obranović, Marko; Škevin, Dubravka; Kraljić, Klara; Pospišil, Milan; Balbino, Sandra; Trtanj, Iva
Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / Jukić, Ante (ur.).
Vukovar, Hrvatska, 2016. str. 73-73 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja
(Cyclolinopeptide-E as a Marker of Flaxseed Oil Oxidation)

Autori
Obranović, Marko ; Škevin, Dubravka ; Kraljić, Klara ; Pospišil, Milan ; Balbino, Sandra ; Trtanj, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / Jukić, Ante - , 2016, 73-73

ISBN
978-953-6894-58-1

Skup
16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.-23. Rujna 2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
(Flaxseed oil, oxidation, cyclolinopeptide-E)

Sažetak
Specifični sastav masnih kiselina lanenog ulja (preko 50 % α-linolenske masne kiseline i preko 90 % nezasićenih masnih kiselina) predstavlja značajni problem pri čuvanju i određivanju trajnosti ovog proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tri različita načina proizvodnje lanenog ulja (hladno prešanje, prešanje nakon kondicioniranja i ultrazvučna ekstrakcija) iz četiri sorte lana na iskorištenje te trajnost proizvedenog ulja kroz šest mjeseci skladištenja. Kako bi se utvrdio stupanj oksidacije ulja određeni su primarni i sekundarni produkti oksidacije. U uljima je određen i ciklolinopeptid-E (specifična hidrofobna skupina peptida koji zaostaju u hladno prešanom lanenom ulju) primjenom HPLC. Iako su najveća iskorištenja dobivena prešanjem nakon kondicioniranja sjemena (84, 5-88, 7 %), hladno prešana ulja su pokazala najbolju održivost. Ultrazvučna ekstrakcija imala je znatno slabije iskorištenje (54, 1-65, 0 %). U svim uzorcima ulja detektiran je oksidirani ciklolinopeptid-E čija koncentracija proporcionalno raste s vremenom skladištenja. Vrijednosti peroksidnog broja svih skladištenih uzoraka su u skladu s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (2012.), ali nedovoljan pokazatelj oksidacijskog kvarenja lanenog ulja zbog porasta ciklolinopeptida-E.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb