Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917543

Osobine ličnosti i uvjeti života kao prediktori različitih aspekata dobrobiti mladih u Hrvatskoj


Tadić Vujčić, Maja; Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna-Lipovčan, Ljiljana; Glavak Tkalić, Renata; Lučić, Lana
Osobine ličnosti i uvjeti života kao prediktori različitih aspekata dobrobiti mladih u Hrvatskoj // Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.).
Zagreb: Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017. str. 27-27 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


Naslov
Osobine ličnosti i uvjeti života kao prediktori različitih aspekata dobrobiti mladih u Hrvatskoj
(Personality and life conditions as predictors of wellbeing of young people in Croatia)

Autori
Tadić Vujčić, Maja ; Brajša-Žganec, Andreja ; Kaliterna-Lipovčan, Ljiljana ; Glavak Tkalić, Renata ; Lučić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara - Zagreb : Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017, 27-27

ISBN
9789538014161

Skup
Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji - 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Subjektivna dobrobit, osobine ličnosti, mladi, psihološka dobrobit, pozitivne emocije
(Subjective wellbeing, psychological wellbeing, positive emotions)

Sažetak
Subjektivna dobrobit složen je konstrukt koji odražava načine na koji ljudi procjenjuju i doživljavaju svoj život, a obuhvaća afektivne procese, kognitivne procjene, te psihološku dobrobit (autonomija, razvoj osobnih i socijalnih potencijala i resursa). Subjektivna dobrobit je važna jer je značajno povezana s različitim poželjnim karakteristikama i životnim ishodima, kao što su kvalitetni socijalni odnosi, zdravlje, osobni resursi, radna angažiranost, itd. Stoga je promicanje dobrobiti djece i mladih od ključne važnosti za cjelokupno društvo, ne samo kako bi djeca i mladi imali dobro djetinjstvo, već i kako bi gradili čvrste osnove za ispunjen, zdrav, i funkcionalan život u odrasloj dobi. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razine različitih aspekata dobrobiti (pozitivne i negativne emocije i raspoloženja, zadovoljstvo životom u cjelini i različitim aspektima života, te psihološka dobrobit) mladih u Hrvatskoj, te utvrditi u kojoj mjeri osobine ličnosti i uvjeti života mogu predvidjeti razine različitih aspekata dobrobiti. Podaci su prikupljeni okviru projekta Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti (CRO-WELL), a u istraživanju je sudjelovalo 1209 mladih osoba, u dobi od 18 do 25 godina (M= 21.79 ; SD= 2.25). Rezultati su pokazali da su mladi u Hrvatskoj pretežno zadovoljni svojim životom, češće doživljavaju pozitivne emocije i raspoloženja od negativnih, te iskazuju umjerene razine psihološke dobrobiti. Hijerarhijska regresijska analiza pokazala je da osobine ličnosti i uvjeti života objašnjavaju 44.9% varijance psihološke dobrobiti, 34.6% pozitivnih emocija i raspoloženja, 38.7% varijance negativnih emocija i raspoloženja, te 32.2% zadovoljstva životom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-4398 - Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti CRO-WELL (Ljiljana Kaliterna Lipovčan, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb