Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve (CROSBI ID 335363)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kopjar, Mirela Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Kopjar, Mirela

Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve

Pri proizvodnji niskokaloričnih i dijetetskih proizvoda saharoza se djelomično ili u potpunosti zamjenjuje drugim sladilom. Zamjenom šećera umjetnim sladilima pri proizvodnji sokova dolazi do gubitka (promjene) punoće okusa i viskoznosti soka. Cilj ovog rada je istraživanje mogućnosti primjene različitih hidrokoloida u svrhu sprječavanja navedenih negativnih pojava pri pripremi kašastog soka breskve u kojem je šećer zamijenjen aspartamom. U tu svrhu korišteni su: guar, karagen, karboksimetilceluloza, smjesa guar-ksantan i pektini. Učinak je praćen mjerenjem reoloških svojstava i senzorskim analizama. Na osnovi rezultata istraživanja zaključeno je da se navedeni hidrokoloidi mogu uspješno koristiti u navedenu svrhu. Ovisno o hidrokoloidu, udio potreban za postizanje određenih svojstava kretao se od 0,03% (karagen) do 0,3% (pektini).

voćni sok; breskva; aspartam; hidrokoloidi

nije evidentirano

engleski

Influence of hydrocolloids on rheological and sensory properties of peach nectar

nije evidentirano

fruit juice; peach; aspartame; hydrocolloids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

05.02.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano