Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije (CROSBI ID 417190)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Palačić, Estera
Pintar, Jasna
Duvnjak, Marija
hrvatski
Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije
U ovom istraživanju proučavan je utjecaj različitih hibrida kukuruza žutog zrna na oksidacijska svojstva jaja kokoši nesilica nakon određenog vremena skladištenja jaja i pri određenoj temperaturi te u uvjetima inducirane oksidacije željezom. U pokusu se koristilo 90 nesilica hibrida Tetra starih 22 tjedna. Pokusni period trajao je sljedećih 10 tjedana u kojem je ispitivano pet hibrida kukuruza žutog zrna (Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan) i kontrola (komercijalni hibrid žutog zrna intenzivne žute boje i visokog sadržaja karotenoida) koji su bili sastavni dio smjese za nesilice. Smjese za nesilice razlikovale su se samo u hibridu kukuruza. U pokusu utjecaja vremena, oksidacijska stabilnost jaja određivana je na dan nesenja te nakon tjedan dana, dva tjedna, mjesec dana i dva mjeseca skladištenja. Kod ispitivanja temperature praćena je oksidacijska stabilnost jaja čuvanih dva tjedna na 4 ºC, na sobnoj temperaturi i na 30 ºC. Za svaku analizu korišteno je pet jaja po tretmanu iz različitih kaveza. Za određivanje okidacijske stabilnosti koristila se TBARS metoda određivanja koncentracije produkta lipidne oksidacije – malondialdehida (MDA). Kako bi se dodatno odredio maksimalni obujam oksidacije, stabilnost jaja ispitana je i u induciranim uvjetima dodatkom Fe2+ iona. Uzorci su bili inkubirani u sušioniku na 37 ºC i analizirani nakon 0, 50, 100, 150, 200 i 250 min inkubacije. Koncentracija malondialdehida određivana je TBARS metodom. Rezultati ispitivanja oksidacijske stabilnosti u uvjetima inducirane oksidaciji pokazali su da hibridi kukuruza Riđan i Pajdaš imaju najmanju promjenu oksidacije tijekom skladištenja, dok su hibridi Mejaš i kontrola imali najveće vrijednosti MDA i s time najveću oksidacijsku aktivnost tijekom skladištenja žutanjka. Zaključno, hibridi kukuruza se razlikuju (P<0, 05) po njihovom utjecaju na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica u uvjetima inducirane oksidacije. Istovremeno, vrijeme i temperatura su primarni razlozi nestabilnosti jaja tijekom klasičnog skladištenja dok hibrid ne pokazuje značajan utjecaj.
hibridi kukuruza ; oksidacijska stabilnost jaja ; TBARS metoda
nije evidentirano
engleski
The effect of corn hybrids on oxidative stability of hen eggs during storage and in the conditions of induced oxidation
nije evidentirano
corn hybrids ; oxidative egg stability ; TBARS method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
20.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb