Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije (CROSBI ID 417190)

Ocjenski rad | diplomski rad

Palačić, Estera Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije / Pintar, Jasna (mentor); Duvnjak, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Palačić, Estera

Pintar, Jasna

Duvnjak, Marija

hrvatski

Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije

U ovom istraživanju proučavan je utjecaj različitih hibrida kukuruza žutog zrna na oksidacijska svojstva jaja kokoši nesilica nakon određenog vremena skladištenja jaja i pri određenoj temperaturi te u uvjetima inducirane oksidacije željezom. U pokusu se koristilo 90 nesilica hibrida Tetra starih 22 tjedna. Pokusni period trajao je sljedećih 10 tjedana u kojem je ispitivano pet hibrida kukuruza žutog zrna (Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan) i kontrola (komercijalni hibrid žutog zrna intenzivne žute boje i visokog sadržaja karotenoida) koji su bili sastavni dio smjese za nesilice. Smjese za nesilice razlikovale su se samo u hibridu kukuruza. U pokusu utjecaja vremena, oksidacijska stabilnost jaja određivana je na dan nesenja te nakon tjedan dana, dva tjedna, mjesec dana i dva mjeseca skladištenja. Kod ispitivanja temperature praćena je oksidacijska stabilnost jaja čuvanih dva tjedna na 4 ºC, na sobnoj temperaturi i na 30 ºC. Za svaku analizu korišteno je pet jaja po tretmanu iz različitih kaveza. Za određivanje okidacijske stabilnosti koristila se TBARS metoda određivanja koncentracije produkta lipidne oksidacije – malondialdehida (MDA). Kako bi se dodatno odredio maksimalni obujam oksidacije, stabilnost jaja ispitana je i u induciranim uvjetima dodatkom Fe2+ iona. Uzorci su bili inkubirani u sušioniku na 37 ºC i analizirani nakon 0, 50, 100, 150, 200 i 250 min inkubacije. Koncentracija malondialdehida određivana je TBARS metodom. Rezultati ispitivanja oksidacijske stabilnosti u uvjetima inducirane oksidaciji pokazali su da hibridi kukuruza Riđan i Pajdaš imaju najmanju promjenu oksidacije tijekom skladištenja, dok su hibridi Mejaš i kontrola imali najveće vrijednosti MDA i s time najveću oksidacijsku aktivnost tijekom skladištenja žutanjka. Zaključno, hibridi kukuruza se razlikuju (P<0, 05) po njihovom utjecaju na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica u uvjetima inducirane oksidacije. Istovremeno, vrijeme i temperatura su primarni razlozi nestabilnosti jaja tijekom klasičnog skladištenja dok hibrid ne pokazuje značajan utjecaj.

hibridi kukuruza ; oksidacijska stabilnost jaja ; TBARS metoda

nije evidentirano

engleski

The effect of corn hybrids on oxidative stability of hen eggs during storage and in the conditions of induced oxidation

nije evidentirano

corn hybrids ; oxidative egg stability ; TBARS method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

20.12.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)