Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja (CROSBI ID 417188)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lapaš, Tihana Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja / Pintar, Jasna (mentor); Duvnjak, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lapaš, Tihana

Pintar, Jasna

Duvnjak, Marija

hrvatski

Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja

Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj različitih hibrida kukuruza, temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. Prilikom analize koristilo se 240 kokošjih jaja podrijetlom od hibrida Tetra SL LL koje su u pokusni objekt dopremljene s 18 tjedana starosti, a pronesle su u 22. tjednu starosti. Smjese korištene u hranidbi nesilica razlikovale su se u hibridima kukuruza. Ispitivano je pet hibrida kukuruza: Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice, dok u hranidbi kokoši nesilica korišteni hibridi kukuruza nisu imali značajan utjecaj na vanjsku niti unutarnju kvalitetu jaja. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.

kvaliteta jaja ; hibridi kukuruza ; temperatura ; vrijeme skladištenja

nije evidentirano

engleski

The effects of corn hybrids on hen egg quality parameters during storage

nije evidentirano

egg quality ; corn hybrids ; temperature ; storage time

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

20.12.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)