Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka (CROSBI ID 335361)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bago, Lidia Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Bago, Lidia

Šubarić, Drago

hrvatski

Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka

Enzimsko posmeđivanje predstavlja negativnu promjenu površine svježe narezanog voća i povrća kojemu je narušena osnovna struktura. Uslijed enzimskog posmeđivanja dolazi do promjene kemijskog sastava, promjene nutritivne vrijednosti proizvoda te neprihvaćanja proizvoda od strane potrošača. Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj askorbinske kiseline, limunske kiseline, natrijeva heksametafosfata i kalcijeva klorida na sprječavanje posmeđivanja svježe narezanih kriški krušaka sorti Butira, Santa Maria, Abbe Fetel i Williams. Promjena boje neobrađenih i obrađenih svježe narezanih kriški krušaka praćena je pomoću tristimulusnog kromametra tijekom 12 dana čuvanja pri temperaturi 4 º C. Rezultati istraživanja su pokazali da obrada rezultata navedenim sredstvima znakovito utječe na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka.

enzimsko posmeđivanje; promjena boje; inhibitori; kruška

nije evidentirano

engleski

Inhibition of enzymatic browning of fresh-cut pears slices

nije evidentirano

enzymatic browning; change of colour; inhibitors; pear

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

08.11.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija