Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917291

Biokonzerviranje proizvoda akvakulture


Frece, Jadranka; Čanak, Iva; Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Jakopović, Željko; Kostelac, Deni; Markov, Ksenija
Biokonzerviranje proizvoda akvakulture // Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane
Zagreb, Hrvatska, 2017. str. 5-7 (plenarno, domaća recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 917291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biokonzerviranje proizvoda akvakulture
(Bioconservation of aquaculture products)

Autori
Frece, Jadranka ; Čanak, Iva ; Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Markov, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni

Izvornik
Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane / - , 2017, 5-7

Skup
10. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 6.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biokonzerviranje, L. plantarum, akvakultura
(bioconservation, L. plantarum, aquaculture)

Sažetak
Obzirom na trend zdrave prehrane, donedavno korištene kemijske metode kao osnovne metode konzerviranja sve su nepopularnije i traže se alternativni putevi konzerviranja na prirodan način primjenom bioprotektivnih kultura, najčešće bakterija mliječne kiseline (BMK) koje imaju GRAS status, prema EFSA i USFDA. Školjkaši i ribe u probavnom sustavu kao i sluzi sadrže korisne mikrobe koji se mogu koristiti za konzerviranje svježe ribe i živih školjkaša. Za bakterije mliječne kiseline poznato je da imaju pozitivan učinak na crijevnu mikrofloru u ljudi i životinja. Strogo definirani izolat BMK iskazuje probiotička i antimikrobna svojstva te se pokazao kao učinkovit biokonzervanas za akvatične proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Frece, Jadranka; Čanak, Iva; Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Jakopović, Željko; Kostelac, Deni; Markov, Ksenija
Biokonzerviranje proizvoda akvakulture // Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane
Zagreb, Hrvatska, 2017. str. 5-7 (plenarno, domaća recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)
Frece, J., Čanak, I., Gavrilović, A., Jug-Dujaković, J., Jakopović, Ž., Kostelac, D. & Markov, K. (2017) Biokonzerviranje proizvoda akvakulture. U: Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane.
@article{article, year = {2017}, pages = {5-7}, keywords = {bioconservation, L. plantarum, aquaculture}, title = {Bioconservation of aquaculture products}, keyword = {bioconservation, L. plantarum, aquaculture}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font