Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokonzerviranje proizvoda akvakulture (CROSBI ID 657204)

Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Frece, Jadranka ; Čanak, Iva ; Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Markov, Ksenija Biokonzerviranje proizvoda akvakulture // Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane. 2017. str. 5-7

Podaci o odgovornosti

Frece, Jadranka ; Čanak, Iva ; Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Markov, Ksenija

hrvatski

Biokonzerviranje proizvoda akvakulture

Obzirom na trend zdrave prehrane, donedavno korištene kemijske metode kao osnovne metode konzerviranja sve su nepopularnije i traže se alternativni putevi konzerviranja na prirodan način primjenom bioprotektivnih kultura, najčešće bakterija mliječne kiseline (BMK) koje imaju GRAS status, prema EFSA i USFDA. Školjkaši i ribe u probavnom sustavu kao i sluzi sadrže korisne mikrobe koji se mogu koristiti za konzerviranje svježe ribe i živih školjkaša. Za bakterije mliječne kiseline poznato je da imaju pozitivan učinak na crijevnu mikrofloru u ljudi i životinja. Strogo definirani izolat BMK iskazuje probiotička i antimikrobna svojstva te se pokazao kao učinkovit biokonzervanas za akvatične proizvode.

biokonzerviranje, L. plantarum, akvakultura

nije evidentirano

engleski

Bioconservation of aquaculture products

nije evidentirano

bioconservation, L. plantarum, aquaculture

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-7.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane

Podaci o skupu

10. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

ostalo

06.07.2017-06.07.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija