Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice (CROSBI ID 335359)

Ocjenski rad | diplomski rad

Babić, Jurislav Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Babić, Jurislav

Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice

Zahtjevi potrošača za proizvodima visoke kakvoće (nepromijenjenih organoleptičkih svojstava i sastava) doveli su do primjene različitih netermičkih metoda u proizvodnje hrane. Obrada visokim tlakom je jedna od najviše istraživanih netermičkih metoda. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja visokog hidrostatskog tlaka (400 i 700 MPa), temperature i vremena tretiranja na kakvoću soka rajčice i marelice. U tu svrhu praćen je utjecaj tretiranja visokim tlakom na aktivnost enzima (pektinmetil-esteraze i polifenol-oksidaze), reološka svojstva, vrijednost ratio faktora, konzistencija, boju i sadržaj 5-hidroksimetilfurfurala u soku rajčice i marelice. Rezultati istraživanja su pokazali da je primjenjeni tlak imao znakovit utjecaj na enzimsku aktivnost u sokovima rajčice i marelice, a da su sokovi istodobno zadržali dobru boju i reološka svojstva.

netermičke metode tretiranja; visoki hidrostatski tlak; sok rajčice; sok marelice

nije evidentirano

engleski

Influence of high pressure treatment on quality of tomato and apricot juices

nije evidentirano

nonthermal treatment method; high hydrostatic pressure; tomato juice; apricot juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

25.03.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija