Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice (CROSBI ID 335359)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Babić, Jurislav
Šubarić, Drago
hrvatski
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice
Zahtjevi potrošača za proizvodima visoke kakvoće (nepromijenjenih organoleptičkih svojstava i sastava) doveli su do primjene različitih netermičkih metoda u proizvodnje hrane. Obrada visokim tlakom je jedna od najviše istraživanih netermičkih metoda. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja visokog hidrostatskog tlaka (400 i 700 MPa), temperature i vremena tretiranja na kakvoću soka rajčice i marelice. U tu svrhu praćen je utjecaj tretiranja visokim tlakom na aktivnost enzima (pektinmetil-esteraze i polifenol-oksidaze), reološka svojstva, vrijednost ratio faktora, konzistencija, boju i sadržaj 5-hidroksimetilfurfurala u soku rajčice i marelice. Rezultati istraživanja su pokazali da je primjenjeni tlak imao znakovit utjecaj na enzimsku aktivnost u sokovima rajčice i marelice, a da su sokovi istodobno zadržali dobru boju i reološka svojstva.
netermičke metode tretiranja; visoki hidrostatski tlak; sok rajčice; sok marelice
nije evidentirano
engleski
Influence of high pressure treatment on quality of tomato and apricot juices
nije evidentirano
nonthermal treatment method; high hydrostatic pressure; tomato juice; apricot juice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
25.03.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek