Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Minimalno procesirana (obrađena) hrana (CROSBI ID 485377)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago Minimalno procesirana (obrađena) hrana // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.). Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 115-123-x

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago

hrvatski

Minimalno procesirana (obrađena) hrana

U "moderno doba", zadnjih 70-80 godina, pronađeni su i usavršeni, mnogi tehnički postupci i metode, za preradu hrane u stabilnije prehrambene proizvode, s dužim vijekom trajanja (npr. osušeni, zamrznuti, koncentrirani). Istovremeno se je uspjelo smanjiti gubitke lako pokvarljivih sirovina, koji su se ponekad kretali i do 60%. Znanstvenici iz različitih područja su sigurno zaslužni za mnoga otkrića i unapređenja koja su omogućila proizvodnju prehrambenih proizvoda visoke kakvoće. Zadnjih godina, naročito u razvijenom dijelu svijeta, raste sve više zanimanje za tzv. minimalno procesirane (obrađene) prehrambene proizvode. Razlog tome je bolja edukacija potrošača (o prehrambenoj vrijednosti hrane) i briga o zdravlju. Minimalno procesirana hrana (MPH) ima vrlo slične karakteristike neprerađene sirovine pa time i više izvornih hranljivih sastojaka. MPH je tako pripremljena da je za pripremu obroka potrebno minimum vremena. U današnje vrijeme, ljudi žele potrošiti što je moguće manje vremena za pripremu obroka, kako bi ga mogli iskoristiti za druge aktivnosti. Ovisno o tome koja vrsta sirovine se upotrebljava za preradu (voće, povrće, meso) i karakteristike minimalno obrađenih proizvoda će biti različite, kao i zahtjevi za njihovu pripremu za obrok. Za dobivanje MPH, u pravilu se primjenjuje manji broj operacija u odnosu na klasične (tradicionalne) postupke konzerviranja hrane. Istovremeno se na linijama za klasičnu preradu hrane mogu proizvoditi i minimalno prerađeni proizvodi. MPH je pogodna za turistička područja gdje gosti koji sami pripremaju obroke ne moraju potrošiti onoliko vremena koliko bi inače potrošili za obradu svake pojedine namirnice. I na kraju, važno je spomenuti da bi viša cijena takvih proizvoda mogla biti ograničavajući činitelj, iako bi se njihovom kakvoćom i lakom pripremom, za kraće vrijeme, taj činitelj mogao poništiti.

centralna pripremnica hrane; minimalno procesirana (obrađena) hrana; turizam

nije evidentirano

engleski

Minimally processed food

nije evidentirano

plant for central preparation of food; minimally processed food; tourism

nije evidentirano

Podaci o prilogu

115-123-x.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Meler, Marcel

Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

predavanje

07.06.2002-08.06.2002

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija