Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Glagoljica u Zadru (drugi dio) / Zapisi iz knjige Bratovštine Gospe od Sniga u Sv. Donatu (CROSBI ID 781705)

Druge vrste radova | popularni rad

Franov-Živković, Grozdana Glagoljica u Zadru (drugi dio) / Zapisi iz knjige Bratovštine Gospe od Sniga u Sv. Donatu // Slovo rogovsko, Glasilo Udruge glagoljaša Zadar ; br. 5. 2017.

Podaci o odgovornosti

Franov-Živković, Grozdana

hrvatski

Glagoljica u Zadru (drugi dio) / Zapisi iz knjige Bratovštine Gospe od Sniga u Sv. Donatu

U članku se analiziraju i donosi transliteracija zapisa iz dokumentacije zadarske Bratovštine Gospe od sniga koja je imala sjedište u Sv. Donatu. Glavna madrikula s kapitulima ove bratovštine je pisana talijanskim jezikom, a čuva se u Arhivu zadarske nadbiskupije. U Državnom arhivu u Zadru nalazimo 13 bratovštinskih knjiga (uglavnom knjiga računa) ove bratovštine. U jednoj od ovih evidencija (16. do 18. st. razne oporuke i ostavštine) nalazimo tri glagoljska dokumenta o sporu između Upravnog tijela bratovštine s nasljednicima pokojnog Ive Kolanovića iz Pašmana. Mandatima zadarski knez nasljednicima nalaže da moraju vratiti novac, ali i platiti sve kamate za ono vrijeme dok je novac bio u njihovom posjedu.

Zadar ; sv. Donat ; glagoljica ; bratovštine ; 18. st.

nije evidentirano

engleski

///

nije evidentirano

Zadar ; st. Donat ; glagolitic script ; confraternities ; 18th century

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Slovo rogovsko, Glasilo Udruge glagoljaša Zadar ; br. 5

2017.

nije evidentirano

objavljeno

1849-0654

Povezanost rada

Demografija, Etnologija i antropologija, Povijest