Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 916550

O nekadašnjem čakavskom govoru Maloga Lošinja


Zubčić, Sanja
O nekadašnjem čakavskom govoru Maloga Lošinja // Definitely Perfect Festschrift for Janneke Kalsbeek / Genis, René ; de Haard, Eric ; Lučić, Radovan (ur.).
Amsterdam, Nizozemska: Uitgeverij Pegasus, 2017. str. 735-755


Naslov
O nekadašnjem čakavskom govoru Maloga Lošinja
(About the Dialect of Mali Lošinj)

Autori
Zubčić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Definitely Perfect Festschrift for Janneke Kalsbeek

Urednik/ci
Genis, René ; de Haard, Eric ; Lučić, Radovan

Izdavač
Uitgeverij Pegasus

Grad
Amsterdam, Nizozemska

Godina
2017

Raspon stranica
735-755

ISBN
9789061434368

Ključne riječi
hrvatski jezik, čakavsko narječje, ikavsko-ekavski dijalekt, govor Maloga Lošinja, povijesna dijalektologija
(Croatian language, Čakavian dialect, ikavian-ekavian dialect, Cialect of Mali Lošinj, historical dialectology)

Sažetak
Terensko je istraživanje s početka 21. stoljeća pokazalo da u Malom Lošinju više nema izvornih govornika. Dva su temeljna razloga tome. Gubljenju pozitivnoga odnosa prema svojemu jeziku, a onda i nastojanja da se njime govori primarno je doprinijela snažna talijanizacija od 1918. naovamo. U drugoj polovici 20. st. mjesto su zbog društvene važnosti i zaposlenja počeli naseljavati stanovnici iz okolnih mjesta cresko- lošinjskoga arhipelaga te doseljenici iz drugih sredina i ono je postupno gubilo svoj jezični identitet do njegova konačnoga nestanka. Za razliku od malološinjske čakavštine koja je nestala, talijanskim jezikom u Malom Lošinju još komuniciraju stariji govornici. Prikupljeni su podatci iz literature te dvaju izvora pokazali da je mjesni govor M. Lošinja nekoć bio ikavsko- ekavski, s izrazirom diftongacijom vokala e, o, a i sekvencijama ar i al na mjestu slogotvornih sonanata. Reducirana je tonska opreka i dužine izvan naglašenih, a potvrđena su i duljena u slogu zatvorenu sonantu te u nefinalnim otvorenim slogovima, na vokalima a, o, e. Neocirkumfleks u prezentu glagola se ne potvrđuje. U konsonantizmu dominantna je razlikova značajka cakavizam s dosljednom zamjenom č, ž, š glasovima c, z, s. Na morfološkoj razini očuvano je starije jezično stanje, a u leksiku, očekivano, mnogo romanizama. Usporedbom jezičnih značajki nekadašnjega mjesnoga govora Maloga Lošinja s jezičnim značajkama ostalih četiriju lošinjskih mjesta, utvrđeno je znatno podudaranje s govorom Ćunskoga od kojega se na fonološkoj razini, koja je ovdje temeljitije istražena, bitnije razlikuje samo po cakavizmu i dosljednijoj zamjeni ĺ s j. Usprkos činjenici što pripadaju različitim dijalektima, mnoge su podudarnosti s dvama ekavskim mjestima, poput akcentuacije, zamjene v s f, a na morfološkoj razini nastavak -e u D L jd. imenica ž. r. e-deklinacije i D jd. osobne zamjenice za 1. lice: mene. S govorom Veloga Lošinja povezuje ga cakavizam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Sanja Zubčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Zubčić, Sanja
O nekadašnjem čakavskom govoru Maloga Lošinja // Definitely Perfect Festschrift for Janneke Kalsbeek / Genis, René ; de Haard, Eric ; Lučić, Radovan (ur.).
Amsterdam, Nizozemska: Uitgeverij Pegasus, 2017. str. 735-755
Zubčić, S. (2017) O nekadašnjem čakavskom govoru Maloga Lošinja. U: Genis, R., de Haard, E. & Lučić, R. (ur.) Definitely Perfect Festschrift for Janneke Kalsbeek. Amsterdam, Nizozemska, Uitgeverij Pegasus, str. 735-755.
@inbook{inbook, author = {Zub\v{c}i\'{c}, S.}, year = {2017}, pages = {735-755}, keywords = {Croatian language, \v{C}akavian dialect, ikavian-ekavian dialect, Cialect of Mali Lo\v{s}inj, historical dialectology}, isbn = {9789061434368}, title = {About the Dialect of Mali Lo\v{s}inj}, keyword = {Croatian language, \v{C}akavian dialect, ikavian-ekavian dialect, Cialect of Mali Lo\v{s}inj, historical dialectology}, publisher = {Uitgeverij Pegasus}, publisherplace = {Amsterdam, Nizozemska} }