Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 916462

Protestantske crkve, zaštita/prava prirode i prava životinja vs. etička shizofrenija


Marjanić, Suzana
Protestantske crkve, zaštita/prava prirode i prava životinja vs. etička shizofrenija // Simpozij Reformacije i revolucije. Povodom 500. obljetnice protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije.Knjižica sažetaka / Maskalan, Ana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo, 2017. str. 41-41 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


Naslov
Protestantske crkve, zaštita/prava prirode i prava životinja vs. etička shizofrenija
(Protestant Churches, Ecology / Animal Rights vs. ethical schizophrenia)

Autori
Marjanić, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Simpozij Reformacije i revolucije. Povodom 500. obljetnice protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije.Knjižica sažetaka / Maskalan, Ana - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo, 2017, 41-41

ISBN
978-953-164-195-1

Skup
Simpozij Reformacije i revolucije. Povodom 500. obljetnice protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije.

Mjesto i datum
Zagreb, 14.-16. prosinca 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Prava životinja, protestantske crkve, Andrew Linzey, Christa Blanke
(Animal rights, Protestant Churches, Andrew Linzey, Christa Blanke)

Sažetak
Izlaganje nastaje na tragu knjige Budućnost života (2003.) sociobiologa Edwarda O. Wilsona, u kojoj, među ostalim, kada govori o abrahamskim religijama (judaizam, kršćanstvo, islam, a tu su dakako i bahaizam i rastafarijanizam), a što se tiče etike okoliša u skladu s vjerovanjem u svetost Zemlje i doživljavanjem prirode kao Božjeg djela, ističe upravo protestantske skupine kao one koje su aktivne u zaštiti prirode i konceptu prava životinja. Wilson izdvaja američku Noah Congregation, a mi ćemo ovom prigodom pridodati i Christu Blanke kao i Andrewa Linzeya, čiji je rad o teologiji životinja kod nas promovirala Željka Bišćan (Edukacijski centar Nova Arka – Ustanova za obrazovanje odraslih). Naime, Andrew Linzey začetnik je suvremenoga kršćanskog pokreta za prava životinja, anglikanski svećenik, teolog, prvi profesor animalne etike na svijetu i kao takav očito i neobična figura za teološke krugove. Svi oni upozoravaju kako je etika odnosa prema životinjama u znaku distopije, etičke (moralne) shizofrenije (usp. Patterson 2005:234, Francione 2002, http.), dakle, čak ne i antiutopije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Suzana Marjanić, (219880)