Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Topološka semantika logika dokazivosti (CROSBI ID 246295)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Mikec, Luka ; Perkov, Tin Topološka semantika logika dokazivosti // Math.e, 32 (2017), 1; 38-52

Podaci o odgovornosti

Mikec, Luka ; Perkov, Tin

hrvatski

Topološka semantika logika dokazivosti

Modalna logika obuhvaća široku familiju formalnih jezika i sistema s brojnim primjenama u računarstvu, lingvistici, filozofiji, teoriji informacija itd. Modalna logika ima iznenađujuće jednostavnu sintaksu i relacijsku semantiku koja se gotovo bez modifikacija uklapa u prividno vrlo različite primjene. U ovom članku fokusiramo se na primjenu modalne logike koja je od možda najvećeg interesa za matematičare: formalizaciju Gödelovog predikata dokazivosti, ključnog pojma Gödelovih teorema nepotpunosti. Uobičajenim matematičkim postupkom apstrakcije, ključna svojstava predikata dokazivosti proglašena su aksiomima i polazeći od njih izgrađen je logički sistem. Uz standardnu relacijsku semantiku, topološka semantika također se pokazuje pogodnom, pa i nužnom za jedno proširenje logike dokazivosti koje razmatramo na kraju članka.

modalna logika ; logika dokazivosti ; topološka semantika

Ovaj pregledni članak je nastao na osnovi diplomskog rada: L. Mikec, Topološka potpunost logika dokazivosti (mentori: M. Vuković, T. Perkov), Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno- matematički fakultet, Matematički odsjek, 2016.

engleski

Topological semantics of provability logics

nije evidentirano

modal logic ; provability logic ; topological semantics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32 (1)

2017.

38-52

objavljeno

1334-6083

Povezanost rada

Matematika

Poveznice