Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 916145

Razvoj matematičkih metoda i njihove primjene u prirodnim i tehničkim znanostima


Borić, Marijana
Razvoj matematičkih metoda i njihove primjene u prirodnim i tehničkim znanostima // Povijest i filozofija tehnike / Benčić, Zvonko ; Moser, Josip (ur.).
Zagreb: Kiklos - Krug knjige d.o.o., 2017. str. 119-133


Naslov
Razvoj matematičkih metoda i njihove primjene u prirodnim i tehničkim znanostima
(The Development of Mathematical Methods and their Application in Natural and Tehnical Sciences)

Autori
Borić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Povijest i filozofija tehnike

Urednik/ci
Benčić, Zvonko ; Moser, Josip

Izdavač
Kiklos - Krug knjige d.o.o.

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
119-133

ISBN
978-953-7992-07-1

Ključne riječi
matematika, znanost, tehnika, primjena matematike, geometrijska metoda, simbolička algebra, analitičke metode, infinitezimalni račun
(mathematics, science, technology, applications of mathematics, geometrical methods, symbolic algebra, analytical methods, calculus)

Sažetak
Razvoj znanosti i tehnike koji je omogućila primjena matematike početkom novovjekovlja, intenzivirao se u 18. i 19. stoljeću, a ubrzanim se tempom nastavlja do današnjih dana i nameće nam potrebu da preispitamo kada je, zašto i potaknuto kakvim uzrocima došlo do takva razvoja. Nakon renesanse matematika se postupno oslobađa utjecaja filozofije, te se razvijala kao autonomna znanost s vlastitim zakonitostima i metodologijom. Premda njen razvoj nije bio isključivo potican samo unutarnjim transformacijama, već su pojedine promjene inicirane utjecajem i potrebama drugih znanosti i tehnike. U radu su prikazane najznačajnije promjena koje su nastupile u matematici i njihov odraza na razvoj u drugim znanostima u kojima matematika nalazi svoju primjenu. Istaknuti su oni ključni momenti i faze u razvoju matematičke znanosti koji su pokretači velikih promjena ne samo unutar matematičke znanosti već se odražavaju i na ukupan razvoj prirodnih i tehničkih znanosti. Budući su svi veliki rezultati u matematici i prirodnim znanostima koji su nastali do 18. stoljeća bili uglavnom interpretirani geometrijski, obzirom na formaliziranje analitičkih metoda i infinitezimalnog računa u prvoj polovici 18. stoljeća, bilo je potrebno reinterpretirati rezultate u skladu s novim metodama. Tako su se Newtonovi i drugi vrijedni rezultati od tog vremena prikazivali analitički. Ta je transformacija bila slična algebarskoj reinterpretaciji geometrijski predočenih matematičkih poučaka potaknutoj simboličkom algebrom i algebarskom analizom s početka 17. stoljeća.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marijana Borić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Borić, Marijana
Razvoj matematičkih metoda i njihove primjene u prirodnim i tehničkim znanostima // Povijest i filozofija tehnike / Benčić, Zvonko ; Moser, Josip (ur.).
Zagreb: Kiklos - Krug knjige d.o.o., 2017. str. 119-133
Borić, M. (2017) Razvoj matematičkih metoda i njihove primjene u prirodnim i tehničkim znanostima. U: Benčić, Z. & Moser, J. (ur.) Povijest i filozofija tehnike. Zagreb, Kiklos - Krug knjige d.o.o., str. 119-133.
@inbook{inbook, author = {Bori\'{c}, M.}, year = {2017}, pages = {119-133}, keywords = {mathematics, science, technology, applications of mathematics, geometrical methods, symbolic algebra, analytical methods, calculus}, isbn = {978-953-7992-07-1}, title = {The Development of Mathematical Methods and their Application in Natural and Tehnical Sciences}, keyword = {mathematics, science, technology, applications of mathematics, geometrical methods, symbolic algebra, analytical methods, calculus}, publisher = {Kiklos - Krug knjige d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }