Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 916112

Analiza lokacija počinjenja kaznenih djela, promjena u kretanju i strukturi kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske tijekom posljednjih deset godina (2007. - 2016.)


Babić, Jasna; Sučić, Ines; Šimunić, Nikola; Bartoš, Velimir; Špoljarić, Igor; Karlović, Ruža
Analiza lokacija počinjenja kaznenih djela, promjena u kretanju i strukturi kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske tijekom posljednjih deset godina (2007. - 2016.) // Big Data in Law Enforcement: from Reactive to Proactive
Zagreb, Hrvatska, 2017. (predavanje, recenziran, ostalo)


Naslov
Analiza lokacija počinjenja kaznenih djela, promjena u kretanju i strukturi kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske tijekom posljednjih deset godina (2007. - 2016.)
(Analysing crime hot spots, changes in trends and structure of criminal offences in the city of Zagreb and Republic of Croatia over the last decade (2007- 2016))

Autori
Babić, Jasna ; Sučić, Ines ; Šimunić, Nikola ; Bartoš, Velimir ; Špoljarić, Igor ; Karlović, Ruža

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, ostalo, ostalo

Skup
Big Data in Law Enforcement: from Reactive to Proactive

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07-08.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Lokacije kaznenih djela, GIS
(Crime hot spots, GIS)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja provesti je analizu lokacija počinjenja kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske (Split, Osijek) kao i analizu promjena u strukturi i kretanju počinjenih kaznenih djela tijekom posljednjih 10 godina (2007. – 2016.). U istraživanju će se prikupiti te geokodirati podaci o lokacijama počinjenih kaznenih djela na području Republike Hrvatske. Istraživanje bi uključivalo i analizu dostupnih obilježja počinitelja i žrtava kaznenih djela, te analizu karakteristika kaznenih djela. Ovo istraživanje predstavlja u Hrvatskoj početak sustavne vremenske i prostorne analize počinjenja kaznenih djela te će omogućiti zaključke o: konfiguraciji područja/kvartova, upotrebi i utjecaju prostora, interakciji počinitelja i žrtve, izradi profila počinitelja i geografskih profila kaznenih djela, te u konačnici predviđanju i planiranju prevencije kaznenih djela. Doprinijet će i identifikaciji najvulnerabilnijih lokacija te pokušati dati odgovor zašto se kaznena djela javljaju u jednom, a ne u drugom području. Pretpostavlja se da će se time kod javnosti smanjiti zabrinutost i precjenjivanje prisutnosti kriminala jer će se mapiranjem dobiti pregledna, transparentna i pouzdana slika o kretanju kriminaliteta, a policiji će se ukazati na koja područja treba naročito usredotočiti svoje resurse prilikom prevencije kaznenih djela. Nadamo se da će se ovim istraživanjem pridonijeti uspostavi sustavnog i kontinuiranog mapiranja kaznenih djela, te da će se diseminacijom rezultata pridonijet produbljivanju fonda znanja, pobuditi kod javnosti realnije opažanje kretanja kriminaliteta i napora policije u njihovom suzbijanju, te potaknuti daljnja suradnja građana i policije i olakšati provođenje strategija preventivnih akcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Psihologija, GeografijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb,
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb