Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 916046

Klinička primjena jakosno-modulirane radioterapije u KBC Rijeka -tehnički, fizikalni i klinički preduvjeti/zahtjevi


Rajlić, David; Smilović Radojčić, Đeni; Zahirović, Dag; Radojčić, Milan; Belac Lovasić, Ingrid; Jurković, Slaven
Klinička primjena jakosno-modulirane radioterapije u KBC Rijeka -tehnički, fizikalni i klinički preduvjeti/zahtjevi // Knjiga sažetaka: 10. Hrvatski onkološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, 2017
Šibenik, Hrvatska, 2017. str. 105-106 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Klinička primjena jakosno-modulirane radioterapije u KBC Rijeka -tehnički, fizikalni i klinički preduvjeti/zahtjevi
(Clinical implementation of Intensity Modulated Radiotherapy at Clinical Hospital Centre Rijeka-Technical, physical and clinical prerequisites/demands)

Autori
Rajlić, David ; Smilović Radojčić, Đeni ; Zahirović, Dag ; Radojčić, Milan ; Belac Lovasić, Ingrid ; Jurković, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka: 10. Hrvatski onkološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, 2017 / - , 2017, 105-106

Skup
10. Hrvatski onkološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 06-09.04.2017.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
IMRT, sustav za planiranje, dozimetrijsko vrednovanje, klinička primjena
(IMRT, treatment planning system, dosimetric evaluation, clinical application)

Sažetak
Uvod Jakosno modulirana terapija zračenjem (IMRT) predstavlja jednu od najnaprednijih metoda liječenja onkoloških bolesnika ionizirajućim zračenjem. Primjena IMRT omogućuje bolju kontrolu tumora i znatno smanjenje doze na zdravo tkivo, u odnosu na 3D konformalnu terapiju (3DCRT). U sklopu projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-CRO6012) koji je vodio Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja nabavljen je najsuvremeniji sustav za planiranje IMRT (Elekta Monaco) čime su u KBC Rijeka stvoreni uvjeti za uvođenje IMRT. U radu je dan prikaz provedenih radnji nužnih za implementaciju jakosno modulirane terapije u kliničku praksu. Materijali i metode Prvi korak u procesu implementacije IMRT je nadogradnja postojećeg sustava osiguranja kvalitete linearnog akceleratora kako bi svi parametri bili podešeni do na visoku točnost. Nakon toga se izvode procedure prihvata sustava za planiranje. U tu svrhu fizičari trebaju provesti opsežno eksperimentalno vrednovanje računalnih algoritama, kao i ostalih komponenata sustava za planiranje. Ono se provodi različitim dozimetrijskim metodama u homogenim i antropomorfnim fantomima. IMRT korištenjem velikog broja malih polja zračenja omogućuje visok stupanj konformacije raspodjele doze prema ciljnim volumenima stoga su točnost i reproducibilnost ključne pa je potrebno voditi računa o svakom segmentu radioterapijskog procesa. IMRT se indicira u pacijenata dobrog općeg stanja kako bi mogućnost prekida terapije i/ili komplikacija bila što manja. Iznimno, uslijed procesa planiranja terapije, može se odabrati IMRT ako se s 3DCRT ne može postići zadovoljavajuća raspodjela doze. Slijedi uzorkovanje CT presjeka anatomskog područja od interesa s visokom točnosti pozicioniranja pacijenata, vodeći računa o njegovoj ponovljivosti kako bi položaj pri izvođenju terapije bio jednak onom na temelju kojeg je izrađen plan terapije. U svrhu smanjenja promjena u anatomiji pacijenta određen je vremenski okvir od CT skeniranja do početka IMRT terapije od najviše 7 dana. Dodatna optimizacija raspodjela doze vezana je za definiranje liste anatomskih struktura koje je potrebno ocrtati u ovisnosti o tumorskom sijelu. Definirane su tehnike planiranja te zadani uvjeti vezani za segmentaciju polja zračenja kao i minimalni uvjeti točnosti izračuna. Kao konačan pokazatelj kvalitete razvijena je dozimetrijska verifikacija IMRT planova koja se izvodi prije početka terapije. Rezultati i zaključak Klinička primjena IMRT započela je u prvoj polovici 2016. i do danas je tretirano 40 pacijenata. Rigorozna provjera sustava i procesa terapije te jasno definirana metodologija doveli su do učinkovite implementacije ove kompleksne metode, uz značajnu korist pacijentima i osiguranje visoke kvalitete svih pojedinačnih koraka u procesu planiranja, kao i izvođenja terapije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka