Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915459

Vegetacija Kali s okolnim otočićima


Pandža, Marija; Milović, Milenko
Vegetacija Kali s okolnim otočićima // Kali / Faričić, Josip (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Općina Kali, 2017. str. 117-129


Naslov
Vegetacija Kali s okolnim otočićima
(The vegetation of Kali and surrounding islets)

Autori
Pandža, Marija ; Milović, Milenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Kali

Urednik/ci
Faričić, Josip

Izdavač
Sveučilište u Zadru ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Općina Kali

Grad
Zadar

Godina
2017

Raspon stranica
117-129

ISBN
978-953-331-149-4

Ključne riječi
vegetacija, Kali, otočići i hridi, ugrožena i prioritetna staništa
(vegetation, Kali, islets and rocks, vulnerable and priority habitats)

Sažetak
Na temelju literaturnih podataka i terenskog istraživanja, u radu je prikazan opći pregled vegetacije Kali te pripadajućih otočića (Veliki Školj, Bisaga i Karantunić) i hridi (Pohliba i Golac). Za Kali i kalske otočiće na površini od oko 9, 5 km2 zabilježeno je 16 asocijacija i 5 sastojina u okviru 17 sveza, 17 redova i 13 razreda. Unutar ekološke mreže Natura 2000 zabilježeno je sedam stanišnih tipova: biocenoze sitnih ujednačenih pijesaka s vrstom Cymodocea nodosa, naselja posidonije, stijene mediteranskih obala obrasle endemičnim vrstama Limonium spp., vegetacija grmastih halofita – sredozemne grmaste slanjače, makija tršlje i somine, eumediteranski travnjaci razreda Lygeo sparti-Stipetea tenacissimae i vazdazelene šume crnike. Na kalskim otočićima Bisage i Veliki Školj te na hridi Karantunić na položenim stijenama razvijena je halofitska zajednica petrovca i maslinastolisne mrižice (asocijacija Crithmo maritimi-Limonietum virgati), što je prvi nalaz te asocijacije u Hrvatskoj. Kali i otočići imaju bogatu i raznoliku vegetaciju. U travnjačkoj vegetaciji i u bušicima odvija se proces progresivne sukcesije i zarastanje u makiju jer se napušta tradicionalni uzgoj ovaca. Zajednice u halofitskoj zoni Kali su devastirane betonizacijom, a preostale navozom građevinskog materijala. Edukacijom lokalnog stanovništva i posjetitelja treba očuvati zajednice u infralitoralu (livade vrsta Cymodocea nodosa i Posidonia oceanica), a u halofitskoj zoni vegetaciju na muljevitim tlima i po položenim stijenama kalskih otočića i hridi.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marija Pandža (autor)

Avatar Url Milenko Milović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pandža, Marija; Milović, Milenko
Vegetacija Kali s okolnim otočićima // Kali / Faričić, Josip (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Općina Kali, 2017. str. 117-129
Pandža, M. & Milović, M. (2017) Vegetacija Kali s okolnim otočićima. U: Faričić, J. (ur.) Kali. Zadar, Sveučilište u Zadru ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Općina Kali, str. 117-129.
@inbook{inbook, editor = {Fari\v{c}i\'{c}, J.}, year = {2017}, pages = {117-129}, keywords = {vegetation, Kali, islets and rocks, vulnerable and priority habitats}, isbn = {978-953-331-149-4}, title = {The vegetation of Kali and surrounding islets}, keyword = {vegetation, Kali, islets and rocks, vulnerable and priority habitats}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Op\'{c}ina Kali}, publisherplace = {Zadar} }