Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915279

Priprava i karakterizacija nanolipidnih formulacija proteina Ambrosia Elatior


Radošević, Karmen
Priprava i karakterizacija nanolipidnih formulacija proteina Ambrosia Elatior 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


Naslov
Priprava i karakterizacija nanolipidnih formulacija proteina Ambrosia Elatior
(Preparation and characterization of nanolipid formulations of Ambrosia Elatior proteins)

Autori
Radošević, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
67

Mentor
Frkanec, Ruža ; Frkanec, Leo

Ključne riječi
Alergijske reakcije, Ambrosia Elatior, liposomi, hidrogel
(Allergic reactions, Ambrosia Elatior, Liposomes, Hydrogels)

Sažetak
Alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti) predstavljaju značajan medicinski problem modernog društva i načina života. Posebice su važne respiratorne alergijske reakcije kod djece koje sve češće prerastaju u kronične oblike ili prelaze u astmu te alergijske reakcije koje se javljaju kao profesionalna oboljenja. Jedan od glavnih ciljeva u znanstvenim istraživanjima alergija je iznalaženje novih dijagnostičkih alata alergijskih bolesti kao i novih mogućnosti za specifičnu imunoterapiju. U okviru ovog diplomskog rada pripravljene su i karakterizirane nanolipidne formulacije proteina izoliranih iz peluda biljke Ambrosia elatior. Formulacije su temeljene na liposomima s ugrađenim proteinima, koji su inkorporirani u gelsku mrežu peptidnog hidrogelatora Ac-L-Phe- L-Phe-L-Ala-NH2. Metodom hidratacije tankog lipidnog filma pripremljeni su multilamelarni liposomi. Efikasnost ugrađivanja proteina iz peluda A. elatior u liposome određena je spektrofotometrijski i iznosila je ~13, 01%. Priređene liposomske formulacije alergena su karakterizirane metodom dinamičkog raspršenja svjetlosti i pokazano je kako ugrađivanje proteina A. elatior dovodi do povećanja liposoma i povećanja negativnog površinskog naboja. Ispitana su i gelirajuća svojstva hidrogelatora Ac-L-Phe-L-Phe-L-Ala-NH2 uz dodatak liposoma. Pokazano je da liposomi ne narušavaju gelsku mrežu hidrogelatora pri koncentraciji lipida manjoj od koncentracije gelatora. Ugrađivanje proteina Ambrosia elatior, te modelnog proteina albumina (BSA) / FITC-BSA rezultiralo je sporijim nastajanjem gela ili nemogućnošću prijelaza u gel. Sustavi liposomskih formulacija modelnog proteina BSA i FITC-BSA inkorporiranih u hidrogel su karakterizirani elektronskom (TEM) i konfokalnom mikroskopijom. Transmisijskom elektronskom mikroskopijom potvrđeno je ugrađivanje liposoma u hidrogel čija je morfologija ostala ista. U uzorcima gela s ugrađenim BSA, gelska mreža ostala je očuvanog integriteta, no uočeno je kako su gelske niti bile tanje i gušće. Konfokalna mikroskopija potvrdila je ugrađivanje FITC-BSA u liposomima, u hidrogel.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-7387 - Supramolekulska sinteza samo-organizirajućih funkcionalnih nanomaterijala i kompleksnih kemijskih sustava (Leo Frkanec, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu,
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju