Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915277

Sinteza i karakterizacija supramolekulskih hidrogelova za prijenos i kontrolirano otpuštanje lijekova


Knežević, Maša
Sinteza i karakterizacija supramolekulskih hidrogelova za prijenos i kontrolirano otpuštanje lijekova 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


Naslov
Sinteza i karakterizacija supramolekulskih hidrogelova za prijenos i kontrolirano otpuštanje lijekova
(Synthesis and characterization supramolecular hydrogels for the drug delivery and controlled relase)

Autori
Knežević, Maša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
77

Mentor
Frkanec, Leo

Ključne riječi
Hidrogel, organogel, NSAR, ibuprofen, isporuka lijekova
(Hydrogel, organogel, NSAR, ibuprofen, drug delivery)

Sažetak
Novi sustavi prijenosa i kontrolirane isporuke lijekova se razvijaju s ciljem poboljšavanja učinkovitosti lijekova i stavljanja pod nadzor postojećih nuspojava. Sintetizirana su dva tripeptidna gelatora 1. organogelator Z-LPhe- L-Phe-L-AlaNH2 i 2. hidrogelator Ac-L-Phe-L- Phe-L-AlaNH2 s ciljem studiranja njihovih potencijala za skladištenje i kontrolirano otpuštanje nesteroidnih antireumatika (NSAR). Nakon dugotrajne oralne uporabe NSAR, poput ibuprofena i acetilsalicilne kiseline mogu se pojaviti ozbiljne nuspojave u gastrointestinalnom traktu. Transdermalna kontrolirana isporuka lijekova pomoću gelova predstavlja alternativnu metodu primjene lijeka pomoću koje se zaobilaze nepoželjni učinci. Za tekuću komponentu organogela odabrano je sojino ulje, a za tekuću komponentu hidrogela vodeni fosfatni pufer. U tripeptidne gelove su ugrađeni ibuprofen i acetilsalicilna kiselina, te se pratilo otpuštanje lijekova ovisno o vremenu u fosfatni pufer pomoću UV-Vis spektroskopije. Nadalje, proučavao se utjecaj pH prihvatnog medija na otpuštanje ibuprofena iz organogela. Otpuštanje je mjereno pomoću dva različita sustava. Kumulativno, uzimanjem uzorka kroz određen vremenski period i određivanjem koncentracije lijeka pomoću UV Vis spektroskopije (u kiveti) ili direktno optičkom sondom. Uspoređivani su rezultati dobiveni različitim metodama mjerenja. Mehanokemijskom reakcijom hidrogelatora i ibuprofena u kugličnom mlinu ispitivao se potencijal hidrogelatora za poboljšanje topljivosti hidrofobnog lijeka u vodenoj otopini. Rezultati pokazuju da su studirani gelatori veoma dobri mediji za skladištenje navedenih lijekova. pH prihvatnog medija ima veliki utjecaj na otpuštanje molekula ibuprofena. Alkalni medij je pogodniji za otpuštanje od kiselog. UVVis spektrofotometrijska sonda je pogodna za praćenje otpuštanja u stvarnom vremenu, no zbog zasićenja prihvatnog pufera ne postižu se visoke stope otpuštanja. Kumulativnom metodom, premještanjem pola volumena prihvatnog medija (0, 1M fosfatni pufer, pH 7, 4) u kivetu i dodatkom jednake količine nove otopine prihvatnog medija, ne postiže se zasićenje prihvatne otopine te su dobivene više stope otpuštanja. Mehanokemijskim miješanjem hidrogelatora i lipofilnog lijeka, omogućeno je uvođenje lipofilnog lijeka u vodenu fazu i olakšano samoudruživanje u hidrogelu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-7387 - Supramolekulska sinteza samo-organizirajućih funkcionalnih nanomaterijala i kompleksnih kemijskih sustava (Leo Frkanec, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju