Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915158

Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje


Petravić-Tominac, Vlatka; Belošević, Mateja; Oros, Damir; Zechner-Krpan, Vesna; Banović, Mara
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology, 11 (2016), 1-2; 85-90 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje
(Analysis of Škrlet wines produced in subregions Moslavina and Pokuplje)

Autori
Petravić-Tominac, Vlatka ; Belošević, Mateja ; Oros, Damir ; Zechner-Krpan, Vesna ; Banović, Mara

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology (1847-3423) 11 (2016), 1-2; 85-90

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Autohtona sorta grožđa, Moslavina, Pokuplje, Škrlet
(Autochthonous grape cultivar, Moslavina, Pokuplje, Škrlet)

Sažetak
Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Petravić-Tominac, Vlatka; Belošević, Mateja; Oros, Damir; Zechner-Krpan, Vesna; Banović, Mara
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology, 11 (2016), 1-2; 85-90 (recenziran, članak, stručni)
Petravić-Tominac, V., Belošević, M., Oros, D., Zechner-Krpan, V. & Banović, M. (2016) Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology, 11 (1-2), 85-90.
@article{article, year = {2016}, pages = {85-90}, keywords = {autochthonous grape cultivar, Moslavina, Pokuplje, \v{S}krlet}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Analysis of \v{S}krlet wines produced in subregions Moslavina and Pokuplje}, keyword = {autochthonous grape cultivar, Moslavina, Pokuplje, \v{S}krlet} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO-HOST
  • CAB Abstracts (SVE BAZE)
  • FSTA (Food Science and Technology Abstracts)
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals)
  • PROQUEST
  • JOURNAL SEEK
  • ULRICH'S
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK
  • HRČAK (Portal hrvatskih znanstvenih časopisa)