Prehrana i LDL (CROSBI ID 656793)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo
Podaci o odgovornosti
Uroić, Valentina
hrvatski
Prehrana i LDL
Tijekom posljednjih pedeset godina raste broj dokaza o povezanosti između prehrane i rizika za razvoj srčanožilnih bolesti. Svjetska zdrastvena organizacija objavila je podatke prema kojima su povišene vrijednosti kolesterola posljedično jedan od glavnih uzroka smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju te godišnje uzrokuju oko 2, 6 milijuna smrtnih ishoda (4, 5% od ukupnih). Danas se zna da se povišene vrijednosti lipida mogu regulirati kombinacijom pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti te uvođenjem odgovarajuće farmakološke terapije. Sniženjem vrijednosti smanjuje se i rizik od razvoja srčanožilnih bolesti, cerebrovaskularnih te perifernih vaskularnih bolesti.Studije su pokazale da sniženje razine kolesterola u serumu za 10% u muškaraca u dobi od 40 godina, rezultira smanjenjem rizika od razvoja srčanožilnih bolesti u razdoblju od narednih 5 godina za 50%, a u muškaraca u dobi od 70 godina može rezultirati prosječnim smanjenjem i za 20%. Danas u većini smjernica primarna mjera za procjenu rizika, ali i primarni cilj reguliranja, su vrijednosti LDL kolesterola. U slučaju povišenih vrijednosti preporuka je promjena prehrambenih navika koja uključuje ograničen unos zasićenih masnih kiselina, kolesterola, trans masnih kiselina, a u slučaju povećane tjelesne mase ili pretilosti redukciju te uvođenje redovite tjelesne aktivnosti.
LDL kolesterol, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Nutrition and LDL
nije evidentirano
LDL cholesterol, diet, physical activity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-92.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Prevencija Ateroskleroze
Reiner, Ž
Zagreb: Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatski liječnički zbor
978-953-347171-6
Podaci o skupu
Prevencija ateroskleroze uloga prehrane
predavanje
19.04.2017-19.04.2017
Zagreb, Hrvatska