Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914923

Motiv melankolije u "Vili Slovinki"


Šimić, Krešimir
Motiv melankolije u "Vili Slovinki" // Vila, pisnik i čatnici / Mrdeža Antonina, Divna (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru u suradnji s HAZU i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, 2017. str. 79-96


Naslov
Motiv melankolije u "Vili Slovinki"
(The Motive of Melancholy in "Vila Slovinka")

Autori
Šimić, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Vila, pisnik i čatnici

Urednik/ci
Mrdeža Antonina, Divna

Izdavač
Sveučilište u Zadru u suradnji s HAZU i Filozofskim fakultetom u Zagrebu

Grad
Zadar

Godina
2017

Raspon stranica
79-96

ISBN
978-953-331-172-2

Ključne riječi
Juraj Baraković, Vila Slovinka, melankolija
(Juraj Baraković, Vila Slovinka, melancholy)

Sažetak
Iako je književnopovijesni studij posvetio znatnu pozornost Barakovićevoj Vili Slovinki, i dalje je ostala slutnja da u tom spjeva ima dosta zanimljivog, neistraženog materijala. Jedno od zanimljivih mjesta su stihovi 123-142 petja parvog, gdje – u erotiziranom opisu Vile – postoje aluzije na ikonografijsku tradiciju koja lik melankolije prikazuje uglavnom sa snenim ili namrštenim licem oslonjenim na ruke. Tako je, primjerice, melankolija prikazana na čuvenom Dürerovom bakrorezu Melancolia s početka šesnaestog stoljeća. Da je Juraj Baraković sklon opisima koji odgovaraju ikonografiji njegova vremena, pokazao je Svetozar Petrović analizom opisa "nebeskog dvora". Petrović čak spominje i moguće aluzije na "gravire Albrechta Dürera" (riječ je o marijanskim motivima). Spomenuti je pak ikonografijski motiv (melankolija) zanimljiv jer proizlazi iz tisućljetne tradicije u kojoj je lice oslonjeno na ruke gesta koja izražava kreativnu misao (primjerice, jedan zaspali redovnik na ilustracijama u Pèlerinage da la Vie Humaine). Osim toga, neoplatonička tradicija je upravo melankoliju (uz eros) povezala s idejom pjesničkog genija. Tako je motiv melankolije u šesnaestostoljetnoj književnoj kulturi postao svojevrsni topos. U radu se ponajprije osvrće na spomenutu ikonografijsku aluziju, a potom i na njezinu moguću ulogu u strukturiranju lika Vile, za koju je književnopovijesni studij već ustvrdio da više nalikuje muzama negoli pastoralnim nimfama (S. Petrović, P. Pavličić).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Šimić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šimić, Krešimir
Motiv melankolije u "Vili Slovinki" // Vila, pisnik i čatnici / Mrdeža Antonina, Divna (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru u suradnji s HAZU i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, 2017. str. 79-96
Šimić, K. (2017) Motiv melankolije u "Vili Slovinki". U: Mrdeža Antonina, D. (ur.) Vila, pisnik i čatnici. Zadar, Sveučilište u Zadru u suradnji s HAZU i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, str. 79-96.
@inbook{inbook, author = {\v{S}imi\'{c}, K.}, editor = {Mrde\v{z}a Antonina, D.}, year = {2017}, pages = {79-96}, keywords = {Juraj Barakovi\'{c}, Vila Slovinka, melancholy}, isbn = {978-953-331-172-2}, title = {The Motive of Melancholy in "Vila Slovinka"}, keyword = {Juraj Barakovi\'{c}, Vila Slovinka, melancholy}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru u suradnji s HAZU i Filozofskim fakultetom u Zagrebu}, publisherplace = {Zadar} }