Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914891

Analiza metodološkog i tehnološkog aspekta studijskih programa iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj


Jadrić, Mario; Ćukušić, Maja; Garača, Željko
Analiza metodološkog i tehnološkog aspekta studijskih programa iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj // Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 26 (2017), 2; 747-776 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 914891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza metodološkog i tehnološkog aspekta studijskih programa iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj
(Analysis of the methodological and technological aspects of study programs in the field of bussines and economics in the Republic of Croatia)

Autori
Jadrić, Mario ; Ćukušić, Maja ; Garača, Željko

Izvornik
Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku (1330-1039) 26 (2017), 2; 747-776

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
visoko obrazovanje ; metodološki i tehnološki aspekt ; HKO ; ekonomija i poslovna ekonomija ; ECONQUAL
(higher education ; methodological and technological aspects ; Croatian Qualifications Framework ; business and economics ; ECONQUAL)

Sažetak
Za potrebe projekta „ECONQUAL: Usvajanje načela HKO u visokoobrazovnim institucijama u polju ekonomije“, a u okviru razvoja preporuka za inoviranje i unapređenje studijskih programa u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i ishodima učenja, provedena je analiza kurikuluma na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koja izvode studijske programe iz područja ekonomije i poslovne ekonomije. Prikupljeni su podaci o konkretnoj realizaciji studijskih programa ekonomije i poslovne ekonomije na partnerskim institucijama s metodološkog i tehnološkog aspekta, a sve kako bi se identificirali postojeći načini postizanja ishoda učenja i povezane provjere. Istraživanje je provedeno u okviru radionica na 7 javnih sveučilišta. Radionicama je prisustvovalo 80 sudionika, a analiza je napravljena na ukupno 128 predmeta studijskih programa. Komparativna analiza ukazala je na raznolikost izvođenja različitih vrsta nastave na visokim učilištima, iako su predavanja, seminari i radionice i vježbe najučestalije primjenjivana vrsta nastave na razini svih institucija i analiziranih predmeta. Ipak, rezultati faktorske analize ukazali su i na metodološku i tehnološku raznolikost kurikuluma. Sumarni podaci o trenutačnim, u usporedbi s planiranim unapređenjima kurikuluma na visokim učilištima, ukazali su na razliku kojoj treba obratiti posebnu pozornost prilikom planiranja modernizacije studijskih programa ekonomije i poslovne ekonomije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Mario Jadrić (autor)

Avatar Url Željko Garača (autor)

Avatar Url Maja Ćukušić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jadrić, Mario; Ćukušić, Maja; Garača, Željko
Analiza metodološkog i tehnološkog aspekta studijskih programa iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj // Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 26 (2017), 2; 747-776 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jadrić, M., Ćukušić, M. & Garača, Ž. (2017) Analiza metodološkog i tehnološkog aspekta studijskih programa iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj. Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 26 (2), 747-776.
@article{article, year = {2017}, pages = {747-776}, keywords = {visoko obrazovanje, metodolo\v{s}ki i tehnolo\v{s}ki aspekt, HKO, ekonomija i poslovna ekonomija, ECONQUAL}, journal = {Ekonomska misao i praksa : \v{c}asopis Sveu\v{c}ilista u Dubrovniku}, volume = {26}, number = {2}, issn = {1330-1039}, title = {Analiza metodolo\v{s}kog i tehnolo\v{s}kog aspekta studijskih programa iz podru\v{c}ja ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj}, keyword = {visoko obrazovanje, metodolo\v{s}ki i tehnolo\v{s}ki aspekt, HKO, ekonomija i poslovna ekonomija, ECONQUAL} }
@article{article, year = {2017}, pages = {747-776}, keywords = {higher education, methodological and technological aspects, Croatian Qualifications Framework, business and economics, ECONQUAL}, journal = {Ekonomska misao i praksa : \v{c}asopis Sveu\v{c}ilista u Dubrovniku}, volume = {26}, number = {2}, issn = {1330-1039}, title = {Analysis of the methodological and technological aspects of study programs in the field of bussines and economics in the Republic of Croatia}, keyword = {higher education, methodological and technological aspects, Croatian Qualifications Framework, business and economics, ECONQUAL} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • EconLit

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font