Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914663

Barokna palača i vrt Giovannija Felicea de Gerliczyja u Rijeci: prilog identifikaciji i valorizaciji


Puhmajer, Petar; Majer Jurišić, Krasanka
Barokna palača i vrt Giovannija Felicea de Gerliczyja u Rijeci: prilog identifikaciji i valorizaciji // Ars Adriatica, 7 (2017), 7; 237-250 doi:10.15291/ars.1388 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Barokna palača i vrt Giovannija Felicea de Gerliczyja u Rijeci: prilog identifikaciji i valorizaciji
(The Baroque Palace and Garden of Giovanni Felice de Gerliczy in Rijeka: Identification and Analysis)

Autori
Puhmajer, Petar ; Majer Jurišić, Krasanka

Izvornik
Ars Adriatica (1848-1590) 7 (2017), 7; 237-250

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arhitektura, 18. stoljeće, barok, barokna arhitektura, stambena arhitektura, palače, Rijeka, palača Gerliczy, Giovanni Felice Gerliczy, tlocrt
(Architecture, 18th century, baroque, baroque architecture, residential architecture, palaces, houses, Rijeka, Gerliczy palace, Giovanni Felice Gerliczy, floor plan)

Sažetak
U članku se obrađuje povijest i arhitektonske značajke barokne palače Giovannija Felicea de Gerliczyja u Rijeci, smještene u uličnom nizu i danas skrivene iza historicističkog pročelja u Ciottinoj 14. Palača je podignuta pedesetih godina 18. stoljeća, a njezin izvorni izgled poznat je s nacrta iz 1780. koji se čuva u Austrijskom državnom arhivu. Oblikovanje i prostorna organizacija palače, vidljivi na nacrtu, svjedoče da je bila riječ o reprezentativnom stanovanju te imućnom i važnom naručitelju. Izvorno dvokatna, trokrilna palača imala je asimetričan prostorni raspored, ali je uočljiva tipično barokna osovinska postava središnjeg salona prvog kata koji se pruža cijelom širinom zgrade te ulaznog predvorja u njegovoj osi u prizemlju. U članku se donosi analiza izvornih oblikovnih i prostornih obilježja palače, a posebno pojave, organizacije i elemenata francuskog parternog vrta, koji je, kao i sama palača, bio u mnogome sačuvan sve do kraja 19. stoljeća. Tijekom 19. i 20. stoljeća palača je preživjela brojne preinake koje su u unutrašnjosti značile adaptaciju prostora za građanske stanove, dogradnju trećeg kata, a na pročelju izvedbu historicističkog ukrasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-1265 - ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine (Nina Kudiš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Hrvatski restauratorski zavod

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Art source (EBSCO)
  • ERIH PLUS
  • DOAJ


Citati