Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914548

Kemija, biokemija i fizika vode


Trgo, Marina
Kemija, biokemija i fizika vode, 2017. (popularan rad).


Naslov
Kemija, biokemija i fizika vode
(Chemistry, biochemistry and physics of water)

Autori
Trgo, Marina

Izvornik
Sažetci V. Foruma Rotary Club Split

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularan rad

Godina
2017

Ključne riječi
Molekula vode, fizikalna svojstva, kemijska svojstva, biokemijska uloga vode
(Water molecule, physical properties, chemical properties, biochemical role of water molecule)

Sažetak
Voda je izvor života i preduvjet njegova postojanja. U vodi su nastali prvi oblici života, i od tog trenutka njihov opstanak na Zemlji ovisi o njenoj količini i kakvoći. Molekula vode neiscrpan je predmet istraživanja znanstvenika. To nije samo spoj dvaju vodikovih i jednog kisikova atoma međusobno povezanih kovalentnom vezom, već je voda puno više od toga. Kovalentna veza u ovoj molekuli je nejednoliko raspodjeljena, zajednički elektronski par je privučen kisikovim atomom, što molekuli daje dipolni karakter. Upravo to je razlog međusobnom privlačenju molekula vode preko djelomično pozitivnog vodikovog atoma i djelomično negativnog kisikovog atoma. Opisani efekt se naziva vodikova veza i uzrok je cijelom nizu neobičnih fizikalno-kemijskih svojstava. Ova svojstva se zovu anomalije vode i nepresušni su predmet su izučavanja znanstvenika različitih profila. Voda je jedini anorganski spoj koji pri atmosferskim uvjetima postoji u sva tri agregatna stanja. Od svih fizikalnih svojstava vode mogu se izdvojiti: prozirna tekućina bez boje i mirisa, zbog dipolnog momenta među atomima kisika i vodika molekule vode povezane su tzv. vodikovom vezom, u rasponu temperature od 100°C prelazi iz krutog (0°C) u tekuće i iz tekućeg u plinovito agregatno stanje (100°C), ima visoku toplinu taljenja i isparavanja, visoke temperature ključanja i taljenja, visoki specifični toplinski kapacitet (4.180 kJ/kg K). Najveću gustoću ima pri 4°C, smanjenjem i povišenjem temperature gustoća se smanjuje. Sve navedeno omogućava život na Zemlji, očuvanje života u prirodnim vodama ispod ledenih površina, održavanje tjelesne temperature čovjeka. Voda je iznimno povoljan medij za prijenos topline i akumulaciju energije na Zemlji. U lepezi kemijskih svojstava vode mogu se izdvojiti: otapanje hidrofilnih a ne otapanje hidrofobnih tvari, sposobnost hidratacije otopljenih iona, topljivost plinova u vodi općenito raste s porastom tlaka i sniženjem temperature. Plinovi s nepolarnim molekulama (O2, N2, H2, CO, CH4, O3) se slabo otapaju u vodi. Međutim ukoliko otopljeni plinovi i kemijski reagiraju s vodom njihova topljivost se znatno povećava (CO2, SO2, NH3). Voda ima sposobnost elektrolitičke disocijacije (2H2O ↔ H3O+ + OH-). Koncentracija H3O+ iona u otopini nastala ovom reakcijom izražava se kao pH vrijednost: pH = - log [H3O+]. O pH vrijednosti vode ovisi niz njenih bioloških uloga, budući se biokemijske reakcije vrlo često odvijaju u određenom pH području. Voda može predati elektron pa je elektron-donor tj. reducens. Može primiti elektron pa je elektron-akceptor tj. oksidans, na čemu se temelje oksido-redukcijska pa među njima i korozivna svojstva vode. Sve navedeno upućuje da znanstvenici još dugo neće riješiti misterij jednostavne molekule vode, ali ne smiju ni zaboraviti da voda pamti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Marina Trgo, (218460)