Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 245831)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
Primarnu važnost za kvalitetu tradicionalnih mesnih proizvoda ima odabir genotipa svinja za proizvodnju mesnih sirovina. Svi genotipovi svinja nisu jednako pogodni za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda. Odabir genotipa ovisan je i o sustavu držanja svinja tijekom tova. Za tov svinja u otvorenome i poluotvorenome sustavu pogodne su manje proizvodne i otpornije pasmine, a za intenzivan tov u zatvorenom sustavu pogodni su genotipovi svinja koji daju dobru kvalitetu trupova i mesa i pri većim tjelesnim masama. Odabir genotipa svinja bitno utječe na proizvodnost svinja u tovu (dnevni prirast, konverzija hrane), kvalitetu njihova trupa (polovica) i mesa, a posredno i na kvalitetu trajnih mesnih proizvoda.
tradicionalni trajni mesni proizvodi ; genotipovi svinja
nije evidentirano
engleski
Pig genotypes for production of traditional durable meat products
nije evidentirano
traditional durable meat products ; pig genotypes
nije evidentirano