Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka (CROSBI ID 416719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Česi, Mateja
Ivanković, Ante
hrvatski
Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka
Kemijski sastav kravljeg mlijeka pod utjecajem je cijelog niza genetskih i negenetskih čimbenika. Od okolišnih čimbenika na kemijski sastav mlijeka osobit utjecaj ima hranidba, sezona i mikroklimatsko okruženje. Povezanost nasljednih čimbenika sa kemijskim sastavom kravljeg mlijeka počela se osobito istraživati tijekom druge polovice XX stoljeća, nakon otktića polimorfnih oblika određenih proteina u mlijeku. Uočene određene povezanosti alelnih polimorfnih oblika sa mliječnošču krava, te posebice preradbenom iskoristivošću mlijeka (prinos sirnog gruša, čvrstoća sirnog gruša i drugo) potakle su interes uzgojnih organizacija i mliječne industrije o daljnjem istraživanju veza polimorfnih oblika proteina s kvalitativnim i preradbenim odlikama mlijeka. Razvoj metoda elektroforeze, a posebice neposredne detekcije polimorfizma na odgovornim kodirajućim segmentima gena potakli su daljnja istraživanja povezanosti polimorfizma s bitnim odlikama u proizvodnji i preradi kravljeg mliejka. U ovom diplomskom radu istražena je povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina sa kemijskim sastavom mlijeka simentaskih i holštajn krava u prve tri proizvodne laktacije. U istraženoj populaciji utvrđena su dva genotipa beta-laktoglobulina (AB i BB). Nije utvrđen značajan utjecaj genotipova i alelnih oblika beta-laktoglobulina na kemijski sastav kravljeg mlijeka.
kravlje mlijeko, polimorfizam, proteini, β-laktoglobulin, čimbenici
nije evidentirano
engleski
Correlation between beta-lactoglobulin polymorphism and chemical composition of cow's milk
nije evidentirano
cow milk, polymorphism, proteins, β-lactoglobulin, factors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
15.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb