Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja (CROSBI ID 245800)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje ; Konjarević, Anastazija ; Muhamedbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 86-97. doi: 10.31727/gzb.40.6.10

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje ; Konjarević, Anastazija ; Muhamedbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja

Bučino ulje pripada grupi ekskluzivnih i vrlo skupih ulja gdje nutritivna kvaliteta opravdava visoku cijenu. U ovom radu istraživan je utjecaj parametara hladnog prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše te dodatak ljuske suncokreta i mikrovalno zagrijavanje bučine koštice na proizvodnju ulja. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio netopljivih nečistoća i udio vlage. Također, ispitivan je dodatak mješavine prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt nara, ekstrakt ružmarina (tip Oxy’Less Clear), eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje bosiljka u kombinaciji sa ekstraktom zelenog čaja. Određivanje oksidacijske stabilnosti bučinog ulja provedeno je testom ubrzane oksidacije Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati istraživanja pokazuju da veličina otvora za izlaz pogače i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod hladno prešanog bučinog ulja pokazao je dodatak mješavine ekstrakta zelenog čaja sa eteričnim uljem primorskog vriska.

bučino ulje ; pužna preša ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi

nije evidentirano

engleski

The impact of pressing conditions of pumpkin seeds and adding of antioxidants on yield and oxidative stability of cold pressed oils

nije evidentirano

pumpkin seed oil ; screw press ; oxidative stability ; natural antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2017.

86-97

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.40.6.10

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice