Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi (CROSBI ID 416684)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Batrnek, Katarina Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi / Valentina Pavić (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2016

Podaci o odgovornosti

Batrnek, Katarina

Valentina Pavić

hrvatski

Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata uzrokuje brz gubitak tjelesnih masti, pokazala se ključnom u poboljšanju krvnog tlaka, razini glukoze i inzulina u krvi, smanjenju razine triglicerida i smanjenju rizika od pojave ateroskleroze. Međutim, dugotrajna izloženost takvoj prehrani dovodi do nepovoljnih metaboličkih efekata. Povećava stvaranje ketonskih tijela, koja uzrokuju acidozu i pojavu hipocitraturije. Acidoza također potiče mobilizaciju kalcija iz kostiju u krv. Dosadašnja istraživanja pokazala su da prehrana koja sadrži visok udio voća, povrća, žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda rezultira gubitkom kilograma, sigurna je i reducira rizik od pojave kroničnih bolesti.

ugljikohidrati, nedostatak, prehrana, zdravlje, dijeta

nije evidentirano

engleski

Consequences of carbohydrate deficiency in human nutrition

nije evidentirano

carbohydrates, deficiency, nutrition, health , diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

14.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija