Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi (CROSBI ID 416684)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Batrnek, Katarina
Valentina Pavić
hrvatski
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi
Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata uzrokuje brz gubitak tjelesnih masti, pokazala se ključnom u poboljšanju krvnog tlaka, razini glukoze i inzulina u krvi, smanjenju razine triglicerida i smanjenju rizika od pojave ateroskleroze. Međutim, dugotrajna izloženost takvoj prehrani dovodi do nepovoljnih metaboličkih efekata. Povećava stvaranje ketonskih tijela, koja uzrokuju acidozu i pojavu hipocitraturije. Acidoza također potiče mobilizaciju kalcija iz kostiju u krv. Dosadašnja istraživanja pokazala su da prehrana koja sadrži visok udio voća, povrća, žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda rezultira gubitkom kilograma, sigurna je i reducira rizik od pojave kroničnih bolesti.
ugljikohidrati, nedostatak, prehrana, zdravlje, dijeta
nije evidentirano
engleski
Consequences of carbohydrate deficiency in human nutrition
nije evidentirano
carbohydrates, deficiency, nutrition, health , diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
14.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek