Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 913908

Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi


Batrnek, Katarina
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek


Naslov
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi
(Consequences of carbohydrate deficiency in human nutrition)

Autori
Batrnek, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2016

Stranica
19

Mentor
Valentina Pavić

Ključne riječi
Ugljikohidrati, nedostatak, prehrana, zdravlje, dijeta
(Carbohydrates, deficiency, nutrition, health , diet)

Sažetak
Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata uzrokuje brz gubitak tjelesnih masti, pokazala se ključnom u poboljšanju krvnog tlaka, razini glukoze i inzulina u krvi, smanjenju razine triglicerida i smanjenju rizika od pojave ateroskleroze. Međutim, dugotrajna izloženost takvoj prehrani dovodi do nepovoljnih metaboličkih efekata. Povećava stvaranje ketonskih tijela, koja uzrokuju acidozu i pojavu hipocitraturije. Acidoza također potiče mobilizaciju kalcija iz kostiju u krv. Dosadašnja istraživanja pokazala su da prehrana koja sadrži visok udio voća, povrća, žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda rezultira gubitkom kilograma, sigurna je i reducira rizik od pojave kroničnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju