Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uronjeni plutajući tuneli - nevidljive infrastrukturne građevine (CROSBI ID 781610)

Druge vrste radova | ostalo

Dizdar, Jasmina ; Ahac, Saša Uronjeni plutajući tuneli - nevidljive infrastrukturne građevine // Građevinar 69 (2017) 5. 2017.

Podaci o odgovornosti

Dizdar, Jasmina ; Ahac, Saša

hrvatski

Uronjeni plutajući tuneli - nevidljive infrastrukturne građevine

Složenost strukturalnih i ekonomskih problema koji se javljaju u projektiranju, izvedbi i korištenju velikih infrastrukturnih građevina eksponencijalno raste s porastom njihove duljine, zbog čega je velike vodene površine često nemoguće „premostiti“ tradicionalnim rješenjima kao što su mostovi i podvodni uronjeni ili bušeni tuneli. Rješenje kojim bi se ublažili navedeni problemi, kao i smanjio negativan utjecaj građevine na okoliš mogao bi biti takozvani uronjeni plutajući tunel (engl. Submerged Floating Tunnel, SFT), poznat i kao „Arhimedov most“. Ta građevina zamišljena je kao cjevasta konstrukcija koja pluta na određenoj dubini ispod površine vode, osiguravajući minimalnu dubinu za siguran prolaz plovila. Iako je ideja o uronjenim plutajućim tunelima prisutna u svijetu već gotovo stotinu godina, činjenica da predstavljaju potpuno inovativno strukturalno rješenje te da do danas niti jedna takva građevina nije izvedena uzrokuje dodatno nepovjerenje u njihove moguće prednosti. Zbog toga je prvi korak u daljnjem razvoju ideje izrada prototipa takvog tunela, koji bi poslužio za prikupljanje eksperimentalnih podataka nužnih za potvrdu numeričkih analiza i teorija o njegovim karakteristikama. U ovom radu je prikazan koncept i razvoj ideje uronjenih plutajućih tunela u svijetu, njihove specifičnosti, prednosti i mane te opisan prototip uronjenog plutajućeg tunela.

plutajući tunel, koncept, razvoj

nije evidentirano

engleski

Submerged floating tunnels - invisible traffic infrastructures

nije evidentirano

floating tunnel, concept, development

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Građevinar 69 (2017) 5

2017.

nije evidentirano

objavljeno

0350-2465

1333-9095

Povezanost rada

Građevinarstvo