Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 913302

Prema strategiji razvoja digitalne kulture


Uzelac, Aleksandra
Prema strategiji razvoja digitalne kulture // Dvadeset pet godina hrvatske neovisnosti - kako dalje? / Jakovina, Tvrtko (ur.).
Zagreb: Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, 2017. str. 497-514


Naslov
Prema strategiji razvoja digitalne kulture
(Towards the strategy of digital culture development)

Autori
Uzelac, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Dvadeset pet godina hrvatske neovisnosti - kako dalje?

Urednik/ci
Jakovina, Tvrtko

Izdavač
Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
497-514

ISBN
978-953-56875-7-3

Ključne riječi
digitalna kultura, razvoj, strategija, EU, Hrvatska, kulturene politike, digitalne politike
(digital culture, development, strategy, EU, Croatia, cultural policies, digital policies)

Sažetak
U radu se analizira utjecaj procesa digitalizacije i konvergencije koji su obilježili glavne trendove našeg društvenog razvoja u proteklih nekoliko desetljeća te njihove implikacije za održivu kulturu budućnosti. Autorica u tekstu razmatra utjecaj koji digitalne mreže imaju na našu kulturu, i upozorava da način na koji reguliramo digitalno okružje utječe na to kakvu digitalnu kulturu stvaramo i što će nam u njoj biti dostupno. Izazovi kulturnih politika u digitalnom kontekstu su složeni i obilježeni procesima konvergencije i fluidnim granicama. S obzirom da je danas digitalna sfera prešla iz virtualnog prednjeg plana u materijalnu pozadinu gdje računala, materijalni objekti i živi subjekti komuniciraju u mrežnom okruženju (RFID, GPS), rad upućuje na činjenicu da kultura i digitalna kultura postaju sve povezanije u jedinstveni kontekst koji određuje naše iskustvo, te da kulturne politike ne smiju zapostaviti ovaj, u današnjem svijetu važan, aspekt kulturnih aktivnosti koje se odvijaju u virtualnom prostoru. U okviru tih globalnih trendova sagledavaju se i EU trendovi te razvoj koji je u području digitalizacije kulturnih sadržaja napravila Hrvatska.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za razvoj i međunarodne odnose

Profili:

Avatar Url Aleksandra Uzelac (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Uzelac, Aleksandra
Prema strategiji razvoja digitalne kulture // Dvadeset pet godina hrvatske neovisnosti - kako dalje? / Jakovina, Tvrtko (ur.).
Zagreb: Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, 2017. str. 497-514
Uzelac, A. (2017) Prema strategiji razvoja digitalne kulture. U: Jakovina, T. (ur.) Dvadeset pet godina hrvatske neovisnosti - kako dalje?. Zagreb, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, str. 497-514.
@inbook{inbook, author = {Uzelac, A.}, editor = {Jakovina, T.}, year = {2017}, pages = {497-514}, keywords = {digital culture, development, strategy, EU, Croatia, cultural policies, digital policies}, isbn = {978-953-56875-7-3}, title = {Towards the strategy of digital culture development}, keyword = {digital culture, development, strategy, EU, Croatia, cultural policies, digital policies}, publisher = {Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo}, publisherplace = {Zagreb} }