Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Predstudija izvodljivosti plasiranja toplinske energije u sustav HEP Toplinarstva s lokacije odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec (CROSBI ID 781602)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Maljković, Danica ; Novko, Igor ; Van Hemert, Rudolf ; Staničić, Luka ; Šaša, Duška Predstudija izvodljivosti plasiranja toplinske energije u sustav HEP Toplinarstva s lokacije odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec // hrvatski. 2014.

Podaci o odgovornosti

Maljković, Danica ; Novko, Igor ; Van Hemert, Rudolf ; Staničić, Luka ; Šaša, Duška

hrvatski

Predstudija izvodljivosti plasiranja toplinske energije u sustav HEP Toplinarstva s lokacije odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec

Centralna toplinska mreža postoji u naselju Jakuševec, koje je smješteno u neposrednoj blizini odlagališta otpada Jakuševec/Prudinec i kogeneracijskog bloka na deponijski plin. Na tom području nalazi se 268 potrošača ukupne instalirane toplinske snage od 10, 3 MW. Istovremeno, u sklopu Zagrebačkog odlagališta smeća kojim upravlja tvrtka Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica ZGOS, a koje se nalazi u neposrednoj blizini naselja Jakuševec, trenutno su u pogonu dvije kogeneracijske jedince instalirane električne snage 1 MW. Postojeće jedinice se u ovom trenutku zračno hlade. Tvrtka Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica ZGOS razmatra gradnju još jedne identične kogeneracijske jedinice i zamjenu (nadopunu) zračnog hlađenja vodenim hlađenjem na način da koristi vodu iz povrata centralnog toplinskog sustava (CTS). Time bi se kogeneracijska jedinica spojila s CTS-om i postala novi proizvodni objekt u sustavu. Razmatrana je opcija spajanja s najbližom priključnom točkom polaganjem vrelovoda uz Tišiničku ulicu koja je najbliža prometnica proizvodnog postrojenja. Pretpostavljena duljina priključnog vrelovoda iznosi približno 450 m. Uz pomoć Naručitelja priključni vrelevod je dimenzioniran na DN125 predizoliranih cijevi, ukupne specifične cijene od 4.500 kn po metru dužnom položenog vrelovoda. Tri planirana izmjenjivača (kondenzatora) topline koja služe za hlađenje tri plinska motora u tri kogeneracijske jedinice su svaka dimenzionirana od proizvođača na 569 kW toplinske snage. Time ukupna instalirana snaga kogeneracijskog bloka (sve tri jedinice) iznosi 1.707 kWt. S obzirom da je temperaturni režim u zimskom periodu i periodu vršnog opterećenja u CTS-u 120°C u polazu, dodatno se predlaže instaliranje vršnog kotla koji će pokrivati ovo vršno opterećenje. Za pokrivanje toplinskih potreba u ostatku godine toplina proizvedena i temperaturni režim izmjenjivača topline su dostatni. Instalirana snaga vršnog kotla se procjenjuje na 800 kWt. Time se ukupno instalirana snaga iz ovog postrojenja predviđa na razini od 2, 5 MWt.

toplinska energija, toplinarstvo, odlagalište otpada, otpadna toplina, deponijski plin

nije evidentirano

engleski

Prefesibility study of heat supply from landfill gas station to district heating system in Zagreb

nije evidentirano

heat, district heating, landfill, landfill gas

nije evidentirano

Podaci o izdanju

hrvatski

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo

Poveznice