Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 913206

Povezanost subjektivnih i objektivnih obilježja posla s roditeljskom samoefikasnosti kod zaposlenih roditelja


Matić, Ivan-Pavao; Merkaš, Marina; Matijaš, Marijana
Povezanost subjektivnih i objektivnih obilježja posla s roditeljskom samoefikasnosti kod zaposlenih roditelja // 1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.).
Zagreb: Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017. str. 104-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost subjektivnih i objektivnih obilježja posla s roditeljskom samoefikasnosti kod zaposlenih roditelja
(The relationship between subjective and objective characteristics of work and parental self-efficacy of working parents)

Autori
Matić, Ivan-Pavao ; Merkaš, Marina ; Matijaš, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017, 104-104

ISBN
9789538014161

Skup
1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.-08.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Roditeljska samoefikasnost ; zadovoljstvo poslom ; autonomija posla ; socijalna podrška ; sukob rad-obitelj
(Parental self-efficacy ; work satisfaction ; work autonomy ; social support ; work-family conflict)

Sažetak
Prema teorijskom modelu determinanti roditeljstva (Belsky, 1984), obilježja posla roditelja u značajnoj mjeri određuju njihovo roditeljstvo. Polazeći od tog teorijskog okvira, cilj je ovog rada bio ispitati kako određena subjektivna i objektivna obilježja posla (zadovoljstvo poslom, autonomija na poslu, socijalna podrška na poslu te sukob radne i obiteljske uloge) pridonose objašnjenju roditeljske samoefikasnosti kod zaposlenih očeva i majki. Podatci korišteni u ovom radu prikupljeni su u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. Korišteni uzorak sudionika u ovom radu obuhvaća 354 oca i 421 majku koji su ispunili kratku višedimenzionalnu skalu zadovoljstva poslom konstruiranu za potrebe projekta, Skalu sukoba radne i obiteljske uloge (Netemeyer i sur., 1996), Skalu autonomije na poslu (Costigan i sur., 2003) i Subskalu roditeljske samoefikasnosti (Keresteš i sur., 2011) te su odgovorili na tri pitanja o socijalnoj podršci na poslu (Sloan, 2012). Rezultati regresijskih analiza pokazali su autonomiju i socijalnu podršku na poslu kao značajne prediktore roditeljske samoefikasnosti i u uzorku očeva i u uzorku majki. Roditelji koji doživljavaju više socijalne podrške na poslu i koji imaju veću autonomiju na poslu ujedno izvještavaju i o višoj roditeljskoj samoefikasnosti. Rezultati rada ukazuju na važnost subjektivnih i objektivnih obilježja posla za osjećaj roditeljske samoefikasnosti, kao jednog od aspekata roditeljske kompetentnosti, kod zaposlenih majki i očeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb