Kvantifikacija otpada od hrane u kućanstvima grada Zagreba (CROSBI ID 416536)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Boban, Andrea
Voća, Neven
hrvatski
Kvantifikacija otpada od hrane u kućanstvima grada Zagreba
Razumijevanje sustava proizvodnje i distribucije hrane, praćenje izbježnog i neizbježnog otpada od hrane, rezultirat će održivim rješenjima za smanjenje količine otpada. Kvantifikacija količina otpada od hrane bitna je za kreiranje učinkovitih, dobro planiranih politika i mjera gospodarenja otpadom od hrane u kućanstvima. Cilj rada je utvrditi količinu otpada od hrane u kućanstvima, kvantificirati je prema grupama namirnica i jelima prema definiranim kategorijama i usporediti s kućanstvima ostalih država EU. Istraživanje je provedeno na uzorku od 5 kućanstava na području Grada Zagreba. Upitnik, zajedno s detaljnim uputama koje sadržavaju definiciju otpada od hrane, primjere hrane prema kategorijama i sl., ispunjavala je osoba starija od 18 godina koja je u kućanstvu odgovorna za kupnju i pripremanje hrane za cjelokupnu obitelj. Istraživanje je provedeno tijekom sedam dana kada se unutar obitelji, koje su sudjelovale u istraživanju, nisu događala nikakva velika okupljanja uvjetovana blagdanima (Božić, Nova godina, Uskrs…) ili osobnim interesima (rođendani, sprovodi, krštenja...). Kroz prikupljanje informacija o sociodemografskim obilježjima obitelji uključenih u istraživanje, utvrđen je utjecaj tih čimbenika na količinu odbačenog otpada od hrane. Sociodemografske karakteristike uključuju, spol, dob, i stupnju obrazovanja osobe koja je ispunjavala upitnik, broj, spol i dob ostalih odraslih osoba u kućanstvu te broj djece koja žive u kućanstvu. Od ukupnog broja (19) ispitanika, 47, 37 % čine muškarci, a nešto više (52, 63 %) žene. Najveći broj je onih od 41 do 70 godina (52, 63 %), a čak 26, 31 % čine mlade osobe (18 - 31 godina). Najveći postotak ispitanika ima završenu srednju školu (42, 1 %), njih 31, 57 % ima završenu visoku stručnu spremu, a 5, 26 % čine oni sa završenom osnovnom školom i višom stručnom spremom Rezultati su pokazali da na ekološku svijest pojedinca i odlaganje otpada od hrane utječu mnogobrojni faktori, od vanjskih - koja se odnose na lokalnu samoupravu i adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom, do unutarnjih – koja se odnose na osobne, financijske, zdravstvene stavove, navike planiranja u kućanstvu i sociodemografska obilježja kućanstva (ponajviše dob, broj djece, broj odraslih i stupanj obrazovanja koji je indikator ekonomskog statusa kućanstva). Nadalje, iako količina otpada od hrane raste porastom broja članova obitelji, pojedinačno je u obiteljima s više odraslih članova bačeno manje otpada od hrane, nego kod obitelji s malom djecom. Također, obitelj s tri odrasla člana odlaže veće količine otpada od hrane nego obitelj s petero odraslih osoba.
Otpad od hrane, Grad Zagreb, izbježni otpad, neizbježni otpad, sociodemografska obilježja
nije evidentirano
engleski
Quantification of food waste in households of the city of Zagreb
nije evidentirano
Food waste, City of Zagreb, evaded waste, inevitable waste, sociodemographic features
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
14.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska