Energetsko iskorištenje biomase iz voćarstva i vinogradarstva (CROSBI ID 416535)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Matej
Voća, Neven
hrvatski
Energetsko iskorištenje biomase iz voćarstva i vinogradarstva
Svake godine u poljoprivredi nastaju goleme količine ostatka koji se danas odlaže na odlagališta otpada bez ikakvog daljnjeg iskorištenja. Kod hortikulturne proizvodnje to su grane koje ostaju nakon orezivanja te ostaci koji nastaju nakon prerade voća i grožđa. Iako je Hrvatska zemlja sa značajnim potencijalom voćarske i vinogradarske biomase za proizvodnju energije, korištenje biomase se dosad provodilo uglavnom neorganizirano, bez podrške države te u znatnoj mjeri uz korištenje zastarjelih i energetski neefikasnih tehnologija. Uključivanje voćarskih i vinogradarskih organskih ostataka, kao što su orezane grane i komina nakon prerade od velikog je značaja, ne samo iz aspekta korištenja biomase u proizvodnji energije, već i iz aspekta njihove sanacije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi kolike su teoretske mogućnosti za iskorištenje biomase iz vinogradarstva i voćarstva u svrhu proizvodnje energije u Hrvatskoj u promatranom razdoblju od 2007. do 2016. godine. Iz prikupljenih podataka dobiven je rezultat promatrane biomase iz istraživanja ima energetsku vrijednosti potencijal da zamijeni 29, 86% energetske vrijednosti uvoza biomase Hrvatske.
Hortikultura, energetski potencijal, poljoprivredna biomasa
nije evidentirano
engleski
Energetic utilization of biomass from orchards and vineyards
nije evidentirano
Horticulture, energy potential, agricultural biomass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
14.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska