Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912757

Uloga socijalne podrške u odnosu sukoba radne i obiteljske uloge i zadovoljstva životom kod zaposlenih roditelja


Matijaš, Marijana; Merkaš, Marina; Brdovčak, Barbara; Batinić, Lana
Uloga socijalne podrške u odnosu sukoba radne i obiteljske uloge i zadovoljstva životom kod zaposlenih roditelja // 1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina. ; Brdovčak, Barbara. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017. str. 86-86 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uloga socijalne podrške u odnosu sukoba radne i obiteljske uloge i zadovoljstva životom kod zaposlenih roditelja
(The role of social support in the relationship between work-family conflict and life satisfaction of working parents)

Autori
Matijaš, Marijana ; Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara ; Batinić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina. ; Brdovčak, Barbara. - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017, 86-86

ISBN
9789538014161

Skup
1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.-08.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sukob radne i obiteljske uloge ; socijalna podrška ; zadovoljstvo životom
(Work-family conflict ; social support ; life satisfaction)

Sažetak
Nemogućnost usklađivanja radne i obiteljske uloge može negativno djelovati na dobrobit pojedinca, osobito kod roditelja. S ciljem boljeg razumijevanja ovog odnosa, u ovom radu ispitali smo izravni odnos sukoba radne i obiteljske uloge i zadovoljstva životom, kao i neizravni odnos preko socijalne podrške na poslu i funkcionalne socijalne podrške od obitelji, prijatelja i susjeda. Rad se temelji na podacima longitudinalnog istraživanja s dvije točke mjerenja koji su prikupljeni u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. U ovom radu koriste se podaci prikupljeni od 192 majke i 154 očeva koji su u prvoj točki mjerenja ispunili Skalu sukoba radne i obiteljske uloge (Netemeyer i sur., 1996). U drugom mjerenju prikupljeni su podaci od roditelja o doživljenoj socijalnoj podršci na poslu korištenjem Skale socijalne podrške (Sloan, 2012) i socijalnoj podršci od obitelji, prijatelja i susjeda korištenjem pokazatelja socijalne podrške iz istraživanja Framove (2003). Zadovoljstvo životom kod roditelja ispitano je u drugom mjerenju korištenjem kratke višedimenzionalne skale zadovoljstva životom koja je konstruirana za potrebe projekta. Provedene su medijacijske analize (putem PROCESS makroa za SPSS ; Hayes, 2013) koje pokazuju da kod majki postoji izravan učinak sukoba radne i obiteljske uloge na zadovoljstvo životom, kao i neizravan učinak putem djelovanja sukoba radne i obiteljske uloge prvo na socijalnu podršku na poslu i socijalnu podršku bliskih osoba koje su onda povezane sa zadovoljstvom životom kod majki. Odnosno, viša razina sukoba radne i obiteljske uloge kod majki smanjuje njihov doživljaj socijalne podrške koju dobivaju iz oba izvora (posao i bliske osobe) te time smanjuje njihovo zadovoljstvo životom. Kod očeva, ne postoji izravan učinak sukoba radne i obiteljske uloge na zadovoljstvo životom, no pokazalo se da postoji neizravan učinak preko socijalne podrške na poslu. Niža razina sukoba rada i obitelji povezana je s više doživljene socijalne podrške na poslu, što je potom povezano s većim zadovoljstvom životom kod očeva. Dobiveni rezultati omogućuju bolji uvid u važnost socijalne podrške koja dolazi iz različitih izvora za subjektivnu dobrobit zaposlenih roditelja.

Izvorni jezik
Hrvatski