Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912489

Uloga depresivnosti roditelja i roditeljske samoefikasnosti u povezanosti ekonomske prilagodbe i depresivnosti adolescenata


Anđelinović, Maja; Vrselja, Ivana; Merkaš, Marina
Uloga depresivnosti roditelja i roditeljske samoefikasnosti u povezanosti ekonomske prilagodbe i depresivnosti adolescenata // Psihologijske teme, 26 (2017), 3; 627-648 (recenziran, članak, znanstveni)


Naslov
Uloga depresivnosti roditelja i roditeljske samoefikasnosti u povezanosti ekonomske prilagodbe i depresivnosti adolescenata
(The Role of Parents' Depression and Parental Self-Efficacy in the Relationship between Economic Adjustment and Depression in Adolescents)

Autori
Anđelinović, Maja ; Vrselja, Ivana ; Merkaš, Marina

Izvornik
Psihologijske teme (1332-0742) 26 (2017), 3; 627-648

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Model obiteljskog stresa, depresivnost, roditeljska samoefikasnost, adolescenti
(Family stress model, depression, parental self-efficacy, adolescents)

Sažetak
Polazeći od teorijskih postavki modela obiteljskog stresa cilj je rada bio empirijski provjeriti ostvaruje li ekonomska prilagodba obitelji svoj učinak na izraženost depresivnost kod adolescenata izravno i/ili neizravno, učincima na depresivnost roditelja i osjećaj roditeljske samoefikasnosti. U radu su analizirani podatci prikupljeni od adolescenata (N=247) koji žive u dvoroditeljskim obiteljima te obaju njihovih roditelja, a u okviru projekta "Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece". Djeca su procijenila svoju depresivnost, a roditelji svoju depresivnost i roditeljsku samoefikasnost te ekonomsku prilagodbu obitelji. Kako bi se provjerilo postojanje izravnog i neizravnog učinka otežane ekonomske prilagode obitelji na izraženost depresivnosti kod adolescenata, provedene su dvije serijalne medijacijske analize (jedna na uzorku očeva i jedna na uzorku majki) u PROCESS makrou za SPPS. Rezultati tih analiza pokazali su kako otežana ekonomska prilagodba obitelji izravno i neizravno, samo preko izražene depresivnosti majke i smanjenog osjećaja roditeljske samoefikasnosti majke, pridonosi izraženijoj depresivnosti kod adolescenata. Neizravan serijalni učinak ekonomske prilagode obitelji na depresivnost adolescenata, putem depresivnosti i roditeljske samoefikasnosti oca, nije se pokazao značajnim. Nalazi rada upućuju na različite procese kojima ekonomska prilagodba obitelji djeluje na ponašanje i doživljavanje roditelja i adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus