Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

"Uloga poklisara u širenju teritorija Dubrovačke Republike na zaleđe (krajem 14. i početkom 15. stoljeća)" (CROSBI ID 416463)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Zovko, Valentina "Uloga poklisara u širenju teritorija Dubrovačke Republike na zaleđe (krajem 14. i početkom 15. stoljeća)" / prof. dr. sc. Pavo Živković, redoviti profesor u trajnom zvanju (mentor); Zagreb, Hrvatski studiji, . 2012

Podaci o odgovornosti

Zovko, Valentina

prof. dr. sc. Pavo Živković, redoviti profesor u trajnom zvanju

hrvatski

"Uloga poklisara u širenju teritorija Dubrovačke Republike na zaleđe (krajem 14. i početkom 15. stoljeća)"

Analiza značenja poklisara koji su nastojali proširiti granice Dubrovačke Republike 1399.-1433. godine, kako bi joj osigurali stabilnost i budući prosperitet, a sebi napredak i ugled, omogućava sagledavanje toga procesa iz novoga kuta. Struktura rada i upotrebljene metode nametnule su niz istraživačkih pitanja. Svako poslanstvo pratilo se u odnosu na nekoliko prametara: tko su izabrani poklisari, iz kojih društvenih slojeva i obitelji dolaze, kome su upućeni i s kojim ciljem, s kime sve dolaze u doticaj i pregovaraju tijekom svog mandata, koliko se dugo zadržavaju u poslanstvu, moraju li često mijenjati mjesto boravka i slijediti osobu kojoj su upućeni, kakve su opće političke i gospodarske prilike u okruženju i koliko one utječu na njihov rad, u kakvom su odnosu s osobom kojoj su upućeni i poznaju li je od prije, jesu li već izgradili reputaciju i istakli se u obavljanju poslaničke službe, koliko često korespondiraju s Vladom, na koje probleme i iskušenja nailaze, kojom se argumentacijom koriste da bi uvjerili vlasnika određenog područja na prodaju i pridobili njegovu naklonost, koliko su za svoju službu plaćeni, čime su motivirani za svoj rad, slijede li u svemu dobiveni naputak ili ih ponekad zanemaruju i postupaju samovoljno, s kakvim uspjehom obavljaju povjerene zadaće, koliku ulogu pri tome igraju obrazovanje, poznavanje normi i obrazaca ponašanja, rituala, ceremonijala i kulture zemlje u koju odlaze te jesu li vidljivi začetci profesionalizacije poslaničke službe. Rezultati istraživanja pokazali su da je Dubrovačka Republika u pokušajima širenja granica imala pomno razrađen plan, a da su poklisari bili njegov neizostavan dio. Konačan ishod njihovih nastojanja odredio je splet osobnih napora, političke nužnosti i pretpostavki. Elementi klanovske borbe u izboru poklisara nisu uočljivi. U službu su redovito birani najugledniji i dobrostojeći vlastelini s izgrađenom političkom karijerom za koje se vjerovalo da će polučiti uspjeh. Pokazalo se da brojnost roda nije povezana s njegovim utjecajem u diplomaciji. Dubrovački rodovi Gondula, Resti i Georgio dali su najviše poklisara, a 1400. godine po brojnosti su bili 6., 11. i 5. Indikativno je opredijeljivanje najužih krvnih srodnika za poslaničku službu. Kada nisu bili u poslanstvu njihovo iskustvo i znanja korišteni su u donošenju vanjskopolitičkih odluka zbog čega su često birani u povjerenstva za sastavljanje uputa poslanicima i pisama svim važnijim osobama iz političkog i crkvenog miljea. Na kraju valja istači da je primjetno njihovo sve dulje zadržavanje u poslanstvu, specijalizacija za određenu osobu ili područje, odnosno profesionalizacija poklisarske službe koja je dobila ranonovovjekovna obilježja.

Dubrovačka Republika, poklisari, širenje teritorija, vlasteoske obitelji, srednji vijek.

nije evidentirano

engleski

"The role of the ambassadores of the Republic of Dubrovnik in expansion the borders onto the hinterland (at the turn of 14th in the 15th century)"

nije evidentirano

Republic of Dubrovnik, ambassadors, expansion the borders, nobile families, Middle Ages.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

272

02.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Hrvatski studiji

Zagreb

Povezanost rada

Povijest