Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912062

Procjenjivanje hrapavosti obrađene površine na temelju značajki digitalne fotografije


Šimunović, Goran; Svalina, Ilija; Vukelić, Đorđe; Šimunović, Katica; Šarić, Tomislav; Kljajin, Milan; Lujić, Roberto; Havrlišan, Sara
Procjenjivanje hrapavosti obrađene površine na temelju značajki digitalne fotografije // ETIKUM 2017 / Agarski, Boris (ur.).
Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za proizvodno mašinstvo, 2017. str. 101-104 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Procjenjivanje hrapavosti obrađene površine na temelju značajki digitalne fotografije
(. . .)

Autori
Šimunović, Goran ; Svalina, Ilija ; Vukelić, Đorđe ; Šimunović, Katica ; Šarić, Tomislav ; Kljajin, Milan ; Lujić, Roberto ; Havrlišan, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ETIKUM 2017 / Agarski, Boris - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za proizvodno mašinstvo, 2017, 101-104

ISBN
978-86-6022-00-68

Skup
ETIKUM 2017

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 06-08.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Površinska hrapavost, čeono glodanje, digitalna fotografija, adaptivni neuro - fazi sustav
(X ; x ; x ;)

Sažetak
U radu je opisano istraživanje hrapavosti obrađene površine na temelju značajki digitalne fotografije nastale nakon tehnološke operacije glodanja. Podaci za istraživanje su dobiveni faktorskim planom pokusa s dva ponavljanja. Ulazne varijable (faktore) predstavljaju osnovni parametri obrade pri čeonom glodanju: broj okretaja (na pet razina: 2000 ; 3500 ; 5000 ; 6500 ; 8000 okr/min), posmak po zubu (na šest razina: 0, 025 ; 0, 1 ; 0, 175 ; 0, 25 ; 0, 325 ; 0, 4 mm/z) i dubina rezanja (na dvije razine ; 1 ; 2 mm). Izlazna varijabla ili odziv je najčešće korišteni parametar hrapavosti površine-srednje aritmetičko odstupanje profila Ra. Za svaki je ispitni uzorak izrađena digitalna fotografija obrađene površine. Na temelju plana pokusa i dobivenih rezultata mjerenja hrapavosti je kreirana baza ulaznih podataka (značajki) dobivenih iz digitalnih fotografija obrađenih površina uzoraka. Ova baza je kasnije poslužila za generiranje sustava neizrazitog zaključivanja za predviđanje hrapavosti površine pomoću metode prilagodljivog neuro-neizrazitog sustava zaključivanja (ANFIS). Greška procjenjivanja, odnosno usporedba procijenjene vrijednosti Ra koje daje sustav sa stvarnim vrijednostima Ra, je iskazana prosječnim normaliziranim korijenom srednjeg kvadratnog odstupanja (RMSE) i iznosi 0, 0698 ili 6, 98 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo

Napomena
Rad je u izvornom obliku objavljen u časopisu Advances in Production Engineering & Management. 11 (2016) , 2 ; 93-104