Faktori koji utječu na prijenos tvari u procesu kruto-tekuće ekstrakcije polifenola iz tropa grožđa (CROSBI ID 416355)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tutić, Ana
Planinić, Mirela
hrvatski
Faktori koji utječu na prijenos tvari u procesu kruto-tekuće ekstrakcije polifenola iz tropa grožđa
U radu je istraživan utjecaj: veličine čestica (usitnjeni i neusitnjeni trop), omjera kruto- tekuće (20, 30 i 40 mL/g), temperature (25, 50 i 80 °C), otapala (50, 70 i 96 %-tni etanol), vremena (10, 30, i 60 min) te broja okretaja tresilice (0, 100 i 200 rpm) na prinos ekstrakcije ukupnih fenolnih tvari iz tropa grožđa. Prijenos fenolnih tvari tijekom kruto- tekuće ekstrakcije odvijao se mehanizmom difuzije. Najveći prinos ukupnih fenolnih tvari ostvaren je kod ekstrakcije iz usitnjenog tropa grožđa uz omjer kruto-tekuće 40 mL/g, s 50 %- tnim etanolom, pri temperaturu od 80 °C, uz trešnju od 200 rpm, tijekom 60 min ekstrakcije.
prijenos tvari ; kruto-tekuća ekstrakcija ; bioaktivne komponente ; trop grožđa
nije evidentirano
engleski
Factors affecting the mass transfer during solid-liquid extraction of polyphenolic compounds from grape pomace
nije evidentirano
mass transfer ; solid-liquid extraction ; bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek