Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja bioplina iz pivskog tropa (CROSBI ID 416353)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vincetić, Anamarija Proizvodnja bioplina iz pivskog tropa / Planinić, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vincetić, Anamarija

Planinić, Mirela

hrvatski

Proizvodnja bioplina iz pivskog tropa

U današnje vrijeme sve je veći pritisak društva na smanjenje emisije ugljikovog dioksida u industrijskoj proizvodnji. U industriji piva kao i u ostalim prehrambenim industrijama nastoji se razviti održivo gospodarenje otpadom i otpadnim materijalima koji nastaju u proizvodnim procesima. Proizvodnja bioplina iz ostataka industrijskih procesa smatra se ekološki prihvatljivim i održivim procesom čija primjena rezultira značajnim smanjenjem uporabe fosilnih goriva što dovodi do smanjenja emisije ugljikova dioksida. Anaerobna digestija je biokemijski proces u kojem se organski materijali razgrađuju mikrobiološkim procesima bez prisutnosti kisika, pri čemu nastaje bioplin i čvrsti ostatak, digestat. Proces anaerobne razgradnje sastoji se od četiri procesne faze: hidroliza, acidogeneza, acetogeneza i metanogeneza. Industrijska proizvodnja piva ima za posljedicu nastajanje velike količine otpada pri čemu su najznačajnija tri otpadna toka: otpadna voda, otpadni kvasac i pivski trop. Otpadna voda se obrađuje klasičnim aerobnim biološkim metodama, a u novije vrijeme anaerobnom razgradnjom uz istovremenu proizvodnju bioplina. Otpadni kvasac, također se obrađuje anaerobnom obradom na način da se pomiješa s otpadnom vodom industrijske proizvodnje piva. Pivski trop je sporedni produkt proizvodnje piva koji nastaje u najvećoj količini i čini približno do 85 % ukupne mase sporednih produkata. Ima širok spektar upotrebe, a najčešće se upotrebljava za ishranu stoke. Tek se nedavno pivski trop počeo razmatrati kao supstrat za dobivanje energije, zbog sve većeg porasta cijena energije i povećane brige za očuvanjem okoliša.

anaerobna digestija ; faze anaerobne digestije ; bioplin ; otpadna voda ; otpadni kvasac ; pivski trop

nije evidentirano

engleski

Production of biogas from brewers' spent grain

nije evidentirano

anaerobic digestion ; phase anaerobic digestion ; biogas ; wastewater ; waste yeast ; brewers'spent grain

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice