Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 910605

Grčki mit o Kleobisu i Bitonu kao izvor ranog poimanja ethosa. Termin i pojam arete u dvojnom kontekstu filozofijskog i povijesno-umjetničkog tumačenja


Rismondo, Vladimir
Grčki mit o Kleobisu i Bitonu kao izvor ranog poimanja ethosa. Termin i pojam arete u dvojnom kontekstu filozofijskog i povijesno-umjetničkog tumačenja // Filozofska istraživanja, 35 (2014), 1; 21-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Grčki mit o Kleobisu i Bitonu kao izvor ranog poimanja ethosa. Termin i pojam arete u dvojnom kontekstu filozofijskog i povijesno-umjetničkog tumačenja
(The Greek Myth of Kleobis and Biton as a Source of the Early Understanding of Ethos The Term and Notion of Arete in the Dual Context)

Autori
Rismondo, Vladimir

Izvornik
Filozofska istraživanja (0351-4706) 35 (2014), 1; 21-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arete, etika, arhajsko, kouros, Kleobis i Biton, Solon
(Arete, ethics, archaic, kouros, Kleobis and Biton, Solon)

Sažetak
Na temelju analize mita o Kleobisu i Bitonu tekst promišlja grčki termin arete i višestrukost njegovih značenja. Analiza naracije u prvom sloju mita razotkriva identitet arhajskih »etičkih « vrijednosti, da bi drugim čitanjem ukazala i na njihovu promjenu u pravcu stvaranja pojmovnog određenja ‘dobra’. Konačno, tekst uspoređuje zamisao o arhajskom atletskom heroju – kakvu susrećemo u homerskoj i hesiodskoj literaturi, te u mitu o Kleobisu i Bitonu – s njezinom vizualnom inačicom u skulpturalnoj formi kourosa. Kao što se na primjeru mita detektira promjena vrijednosti od aristokratske ‘vrline’ prema općenitosti ideje ‘dobra’, tako se u tkivu skulpture nalazi promjena od simboličkog prema individualiziranom identitetu ljudskog lika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne humanističke znanostiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Vladimir Rismondo, (334455)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus